Quinoa piláf (gluténmentes, vegán)

Írta: Memi péntek, március 07, 2025
Ízletes alternatíva a bulgurral készülő "török rizs" gluténmentes változatára.

QUINOA PILÁF (gluténmentes, vegán) 
4 személyre

200 g quinoa
1 kisebb kápia paprika
1 kisebb sárgarépa
1 szál szárzeller
1/4 teáskanál (füstölt) chili pehely
2 teáskanál sűrített paradicsom paszta
1 teáskanál szárított menta
1 teáskanál oregánó
1 teáskanál kakukkfű
1 teáskanál koriander levél - opcionális
1 teáskanál só (természetes, nem finomított)
csipet tört bors
1 evőkanál kókuszolaj
késhegynyi (!) étkezési szódabikarbóna
400 g (4 dl) víz

1. hámozzuk meg a répát, mossuk meg a paprikát (vágjuk ki a magházát is) és a szárzellert és szeljünk mindent apró (kb. 0,5 cm-es) kockára
2 az olajon néhány másodpercig pirítsuk meg a zöldségeket, adjuk hozzá a fűszereket és a paradicsom pasztát, kevergessük össze az olajon, majd adjuk hozzá a quinoát is és az egészet kevergetve pirítsuk néhány percig
3. öntsük fel a paradicsomos, quinoás masszát a vízzel, adjuk hozzá a késhegynyi szódabikarbónát, keverjük össze alaposan, majd kis lángon, fedő alatt főzzük 15 percig, ezután zárjuk el a hőt alatta és a fedő alatt hagyjuk párolódni még 15 percig

Praktikák:
- chiliből sima és füstölt pelyhet is használhatunk, vagy akár friss chili paprikából is karikázhatunk bele ízlés szerint
- a szárított koriander levél opcionális, de nagyon jól illik az ételbe