Rakott kelkáposzta (glutén-, tej-, tojás- és húsmentes, vegán)

Írta: Memi szombat, június 01, 2024
Ez a változat a hagyományos ízeket kedvelők, valamint a glutén- és állati eredetű alapanyagoktól mentesen étkezőknek is finom megoldás. Zöldbabból is elkészíthető ugyanezzel a módszerrel

RAKOTT KELKÁPOSZTA (glutén-, tej-, tojás- és húsmentes, vegán)
4 személyre 20x35-ös tepsire
 
1 nagyobb (1 kg körüli) fej kelkáposzta
20 dkg rizs (lehet barna is)
1 nagyobb fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db paradicsom
2 teáskanál őrölt csemege pirospaprika
1 teáskanál köménymag
1 teáskanál majoránna
só (természetes, nem finomított)
tört bors
2-3 evőkanál kókuszolaj

tetejére besamel:
50 g kölesliszt
50 g gm. zabpehelyliszt
7-8 dl víz
só (természetes, nem finomított)
tört bors
2-3 teáskanál sörélesztő pehely
csipet reszelt szerecsendió
tetszés szerint szárított zöldfűszerek (pl. petrezselyem, zeller)
 
tepsi kikenéséhez:
kókuszolaj
 
Előkészítés:
- tegyük fel főni a rizst kétszeres mennyiségű vízzel, 1 teáskanál sóval és fedő alatt a legkisebb lángon főzzük 20 percig, majd zárjuk el a hőt alatta és további 20 percig hagyjuk a fedő alatt puhulni
- blansírozzuk (vagyis forrásban lévő, lobogó vízben néhány percig hőkezeljük) a kelkáposztát, ehhez szedjük leveleire és mossuk ki az esetleges homokot
- tegyük fel melegedni a kelkáposzta főzővizét egy evőkanál sóval, majd amikor gyöngyözik a főzővíz, tegyük bele a leveleket és főzzük 10-15 percig, ezután szűrjük le a leveleket (nem kell teljesen megfőzni, de kellemesen puhák legyenek a torzsa résznél is) és tegyük félre
 
1. amíg a kellevelek és a rizs főnek, készítsük el a pörköltalapot, a zöldségeket tisztítsuk meg, a vöröshagymát és a paradicsomot kockázzuk, a fokhagymát karikázzuk vékonyra (vagy, aki szereti intenzívebben, reszelje le)
2. a kókuszolajon pároljuk meg a vöröshagymát (csipet sóval könnyebben kiengedi a levét és ízét), majd adjuk hozzá a paradicsomot
3. amikor a paradicsom kevés levet ereszt, adjuk hozzá a fokhagymát, hintsük meg az őrölt paprikával, a köménymaggal, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, keverjük át alaposan és adjunk hozzá annyi vizet, hogy kényelmesen ellepje, majd fedő alatt főzzük puhára
4. amikor letelt a rizs pihentetési ideje, keverjük össze a pörköltalappal és felhasználásig hagyjuk pihenni (ha szükséges, itt még adhatunk hozzá fűszert)
5. kókuszzsírral kenjük ki a sütőtálat, vagy a magasabb falú tepsit
6. a lecsöpögtetett kellevelek felét tegyük szorosan egymás mellé a tál aljába (érdemes alulra a kevésbé szép leveleket elhasználni)
7. tegyük az alsó levélsorra a bekevert rizst, majd szorosan egymás mellé és egymásra fektetve borítsuk be a maradék levelekkel (ha van elég levél, 3 kelréteget is lehet lerakni 2 réteg rizzsel)
8. készítsük el a besamelt, egy kis lábosba mérjük ki a köles- és a zabpehelylisztet, majd 1 dl vízzel keverjük simára (manuális, kézi habverővel a legkönnyebb csomómentesre keverni), ezután öntsük hozzá a maradék vizet és kis lángon, folyamatosan kevergetve főzzük, amíg besűrűsödik és elkezd „köpködni”, ezután zárjuk el a hőt alatta és ízesítsük (só, bors, sörélesztőpehely, szerecsendió, fűszerek)
9. terítsük el egyenletesen a mártást a rakottas tetején (ha túl sűrű a massza, adjunk hozzá néhány evőkanálnyi vizet, hogy szépen el tudjuk oszlani)
10. 180 fokon süssük 40-45 percig, tálalás előtt hagyjuk egy kicsit hűlni, úgy szebben szeletelhető
 
Praktikák:
- a sörélesztő pehely jellegzetes íze a sajtra emlékeztet, így nagyon jól illik a tejmentes besamelbe
- a paprikás alapba gombát is szelhetünk, illetve csak gombával, vagy reszelt cukkínivel, hagyma nélkül is készíthető az alap
- barna rizzsel, vagy bulgurral is készíthető

 Itt is mi szorgoskodunk: