Gyors szilvásgombóc (tojás és krumpli nélkül)

Írta: Memi csütörtök, augusztus 18, 2016
Az biztos, hogy nem a hagyományos változat, de nagyon finom, gyorsan elkészül és a tojásra érzékenyek, illetve vegánok is ehetik. Azt azért már az elején el kell árulnom, hogy a hagyományos, szintén vegán változattal nem veszi fel a versenyt.

GYORS SZILVÁSGOMBÓC (14-15 db)

20 dkg tönköly fehér liszt
5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
2,5 dkg porított nyers nádcukor
csipet só
1,5 dl víz
1,5 dkg olívaolaj
7 szem szilva
14-15 teáskanál nyers nádcukor
csipet fahéj
10 dkg darált dió
10 dkg zsemlemorzsa

1. magozzuk ki a szilvát, érdemes nem hosszában elvágni, hanem keresztbe, így könnyebb szép, kis gombócokat készíteni
2. keverjünk össze szilvánként 2 teáskanál cukrot csipet fahéjjal
3. adjuk a finomra darált diót a zsemlemorzsához és száraz serpenyőben pirítsuk meg (folyamatosan kevergetve, közepes lángon, mert könnyen megég, akkor is kevergessük még, amikor a hőt már elzártuk alatta)
4. tegyünk fel forrni főzővizet, amelyben fel tudnak a gombócok emelkedni
5. mérjük ki a liszteket, adjuk hozzá a porcukrot, a csipet sót, a vizet és az olajat, majd gyúrjuk össze a tésztát (kissé ragacsos állagú)
6. borítsuk a tésztát lisztezett felületre és nyújtsuk ki 3-4 mm vékonyra, majd kb. 8 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval formázzunk korongokat
7. tegyünk egy fél szilva "magházába" egy teáskanálnyi fahéjas cukrot, borítsuk be egy tésztakoronggal és gondosan összecsipegetve a széleket, formázzuk meg a gombócot, majd tegyük enyhén lisztezett felületre a főzésig
8. ismételjük a formázást addig, amíg van tésztánk, majd tegyük a gombócokat a lobogva forró vízbe és főzzük 2-3 perccel tovább, mint ahogy felúsznak a víz tetejére
9. csöpögtessük le a megfőtt gombócokat és tegyük át a morzsás/diós serpenyőbe, majd óvatosan rázogassuk, amíg mindenhol beborítja a gombócot a bunda

Praktikák:
- szilva helyett sárgabarackkal is készülhet
- jól illik még hozzá a szegfűszeg és a vanília is