Szilvás gombóc (tejmentes, tojásmentes, vegán)

Írta Memi szombat, március 18, 2017 Nincs hozzászólás
Amikor a karalábé szószos káposztás gombócokat készítettem, maradt egy kevés tészta, amihez épp kapóra jött a mélyhűtőben felejtett néhány szem magozott szilva...

SZILVÁS GOMBÓC (tej- és tojásmentes, vegán) 20 db

80 dkg krumpli
kb. 15-20 dkg durumliszt
csipet só (nem finomított, természetes)
10 szem szilva
szilvánként 2 mokkáskanál cukor (nyers nád)
1-2 mokkáskanál őrölt fahéj

Bundához:
zsemlemorzsa
1 evőkanál olívaolaj (extra szűz)

1. pucoljuk meg a krumpli, majd vágjuk apró (2*2 cm) darabokra és kevés sóval tegyük fel főni (kb. 15 perc alatt megfő)
2. szűrjük le a megfőtt krumplit, villával törjük össze, adjunk hozzá csipet sót és annyi lisztet (fokozatosan), amitől enyhén ragacsos, de formázható lesz a massza
3. keverjük össze a fahéjat a cukorral és széltében felezzük, magozzuk ki a szilvát
4. lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 1/2 cm magasra a tésztát, kb. 9-10 cm átmérőjű pohárral, vagy pogácsa szaggatóval szúrjuk ki a korongokat, tegyünk mindegyik közepébe egy fél szilvát, a magházba szórjunk 1 mokkáskanál fahéjas cukrot, majd gondosan nyomkodjuk össze, zárjuk a korongot és formázzuk gombóccá, ezt ismételjük addig, amíg van tészta
5. tegyünk fel forrni főzővizet, majd amikor lobog, tegyük fele a gombócokat és főzzük, amíg feljönnek a víz tetejére (kanál hátával kicsit mozgathatjuk a gombócokat, hogy ne ragadjon az edény aljához, de nagyon óvatosan, hogy ne repedjen ki
6. serpenyőben hevítsünk kevés olajat, majd pirítsuk meg rajta a morzsát (folyamatosan kevergessünk, mert gyorsan megég)
7. ha megfőttek a gombócok, szűrőkanállal szedjük a morzsára és a serpenyő rázogatásával borítsuk be a felületüket
8. porcukorral (nyers nád) meghintve tálaljuk

Praktikák:
- más gyümölccsel is finom (pl. sárgabarack, eper)
- készíthető teljes kiőrlésű tönkölyliszttel is, abból kicsit kevesebb is elég, lisztenként eltérő, hogy mennyit vesz fel a massza