Eperdzsem

Írta Memi hétfő, június 04, 2012 8 hozzászólás
Lekvár, vagy dzsem? Mi a különbség? A mai szóhasználatban szinte semmi és valljuk be, talán nem is igazán szoktunk ezen morfondírozni, miközben a vajas kalácsra kenegetjük :-)

Komolyra fordítva, mégis van oka a két elnevezésnek. A lekvár pépesre, homogénné főzött gyümölcs, a dzsem pedig tartalmaz gyümölcs darabokat. Bármelyiket is készítjük ügyeljünk arra, hogy nem kell émelyítően édesre készíteni, ráadásul az eltérő típusú gyümölcsöknek más és más a cukortartalma, így érdemes fokozatosan adagolni a cukrot főzés közben és kóstolgatni, ne legyen túl édes a lekvár, domináljon a gyümölcs íze, ha épp kissé savanykás, akkor is nagyon finom lehet.
A lekvárok (szeder), dzsemek (narancs, nektarin, lime-rebarbara, zöld füge) és a zselék (levendula, bodza) befőzésénél leteszteltem a nyers nádcukrot, a gyümölcscukrot és a xilitet is, mindegyikkel nagyon jól lehet dolgozni és a végeredmény amellett, hogy finom, még egészséges is.

A sűrítéshez tudatosan a Dzsemfix 3:1-t választottam, mivel természetes összetevőket (fruktóz-gyümölcscukor, pektin-növényi zselésítő, dextróz-szőlőcukor, citromsav, szorbinsav) tartalmaz és kevesebb cukor kell bele, mint a többi változatba (2:1, 1:1).


EPERDZSEM kb. l,8 l dzsemhez

2 kg eper
20 dkg cukor (nyers nád, nyírfa)
1,5 csomag Dzsemfix 3:1

1. az elmosott befőttes üvegeket állítsuk egy magas falú lábosba, töltsük fel hideg vízzel (ne repedjenek el az üvegek a forralásnál) úgy, hogy ellepje a víz az üvegeket és kis lángon melegítsük forrásig a vizet (ügyeljünk rá, hogy tiszta kiszedővel emeljük ki az üvegeket), illetve a másik megoldás a csírátlanításra, ha az elmosott üvegeket betesszük pár percre a mikróba (tető nélkül!)
2. tisztítsuk meg a kacstól, majd alaposan mossuk meg az epret, ha nagyobbak, vágjuk négy részre és tegyük egy lábosba
3. adjuk az eperhez a cukrot és közepes-nagy lángon kezdjük el főzni
4. ha forr, keverjük hozzá a dzsemfixet, forraljuk össze, majd kis lángon főzzük 4-5 percig
5. a kifőzött üvegekbe töltjük, lezárjuk fóliával és az üveg tetejével, majd 5 percre fejre állítjuk, utána megvárjuk, amíg kihűl, címkézzük és mehet a kamra polcára

Praktikák:
- aki lekvárt szeretne belőle készíteni, a sűrítés előtt botmixerrel pürésítse (eperlekvár egyszerűen)
- érdemes a címkézésnél azt is feljegyezni, milyen összetevőkkel készítettük a lekvárt, különösen akkor, ha ajándékba (is) adunk és azonos gyümölcsöt eltérő receptekkel is készítünk
- érdemes kisebb (2-3 dl) üvegeket használni, így felbontás után gyorsabban elfogyasztható a lekvár és természetes tartósítással is eltartható a hűtőben romlás nélkül
- a cukor mennyisége ízlés szerint növelhető, de apránként adagoljuk, ne legyen túl édes a lekvár
- folyamatosan kevergessük a lekvárokat főzés közben, mert hajlamos leégni, illetve fröcskölni
- a képen látható lekvár nyers nádcukorral készült


Napi útmutató: "...beszélj kevesebbet, és hallgass többet." D. Virtue - A.