Borsos túrógombóc balzsamecetes eperszósszal

Írta: Memi hétfő, június 11, 2012
Idén semmiképp sem szerettem volna lemaradni az eperdzsem eltevésről, így erőt véve magamon mindkét forduló egy-egy húzósra sikeredett hét nyüzsgő szombat estéjének programja lett. Az is igaz, hogy a második kör csak a mohóságunknak köszönhető, mivel kezdtem aggódni a frissen eltett manna fogyási üteme láttán, így biztos, ami biztos alapon még egy kisebb mennyiséget utána pótoltam. 

Érdekes módon néhány nappal a befőzés után elkezdett hiányozni az eperillat a konyhából, így eldöntöttem, hogy készítek egy kis epermártást, már csak azt kellett kitalálnom, hogy mi legyen a köret hozzá.
Túrógombócot már jó ideje nem ettünk, így épp kapóra jött, de egy kis csavart szerettem volna bele... Jól sikerült ez a legújabb szerelem :-)

BORSOS TÚRÓGOMBÓC BALZSAMECETES EPERSZÓSSZAL 8 gombóc
(egészségesebb összetevők)

gombóchoz:
25 dkg túró
2 evőkanál cukor (nyers nád, nyírfa)
7 evőkanál búzadara (teljes kiőrlésű tönköly)
6 szem szegfűbors
1/2 mokkáskanál tört vegyes bors
2 evőkanál tejföl
1 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
csipet fahéj
1 citrom reszelt héja

szószhoz:
50 dkg eper (friss, vagy fagyasztott)
8 dkg cukor (nyers nád, nyírfa, sztívia)
2 evőkanál balzsamecet
1 teáskanál étkezési keményítő
2 teáskanál víz

1. törjük össze egy tálban a túrót, adjuk hozzá a cukrot, búzadarát, tojást, tejfölt, az összetört szegfűborsot, vegyes borsot, fahéjat, reszelt citromhéjat és alaposan keverjük össze, majd tegyük a hűtőbe pihenni 2 órát
2. amíg pihen a gombóc massza, készítsük el a mártást, az epret tisztítsuk meg a kacstól és mossuk meg, majd tegyük egy edénybe a cukorral és közepes lángon főzzük, amíg elkezd forrni
3. ha forr a mártás, keverjük össze a keményítőt a vízzel és adjuk az eperhez, majd egyszer forraljuk össze
4. adjuk a balzsamecetet a forró mártáshoz, keverjük össze alaposan és zárjuk el a hőt alatta, majd hagyjuk kihűlni tálalás előtt
5. ha letelt a massza pihenő ideje, tegyünk fel vizet (kb. 10 cm magasságig legyen az edényben) forrni, majd amikor lobog, nedves kézzel formázzunk 5-6 cm átmérőjű gombócokat és óvatosan csúsztassuk a vízbe
6. amikor feljönnek a gombócok a víz tetejére főzzük még további 2-3 percig és lecsepegtetve szedjük ki a vízből és a mártással tálaljuk

Praktikák:
- a balzsamecet és a cukor mennyisége ízlés szerint növelhető
- előző nap is elkészíthetjük a masszát, ekkor felhasználásig letakarva (ne száradjon ki), hűtőben tároljuk
- a képen látható gombóc teljes kiőrlésű tönköly darával és nyers nádcukorral, a mártás xilittel készült