Levendulazselé
Írta: Memi
kedd, május 22, 2012
A levendula nagyon megosztó növény, van, aki imádja és van, aki semmiképp sem... Olyannal még nem találkoztam, aki a középutat képviselte volna :-)
Nálunk is igaz ez a megoszlás, HeF azóta is kedveli, amióta a csokoládés muffinba sütöttük, sőt még húsos ételbe is kipróbálta, én viszont azóta sem kedvelem a molyirtó emlékeim miatt...
A levendula fűszer-, gyógy- és dísznövény, az ókorban a szépségápolás meghatározó szereplője volt. Erős, aromás illata van, melyet szárítva is hosszan megőriz és a zamatát is jól megtartja sütés-főzés során.
LEVENDULAZSELÉ 4 dl (egészségesebb összetevők)
15 dkg cukor (nyers nád, nyírfa, gyümölcs)
1/2 citrom leve
4 dl víz
1/2 zacskó 3:1 dzsemfix
1. adjuk a levendulavirághoz a vizet és forraljuk fel, majd hagyjuk hűlni 30 percet
2. szűrjük le az aromás vizet egy lábosba, adjuk hozzá a cukrot, a citrom levét és keverjük hozzá a dzsemfixet csomómentesre
3. közepes lángon folyamatos keverés mellett forraljuk fel, majd 2-3 percig hagyjuk lobogva forrni
4. főzzük ki az üvegeket és adagoljuk tetszés szerint a zselé alapot
5. lezárás után fordítsuk fejre az üvegeket 5 percre (ezzel vákuum képződik és segíti a tartósítást), majd mehet a kamrába
Praktikák:
- a citrom és a cukor aránya ízlés szerint változtatható
- a képen látható zselé gyümölcscukorral és xilittel készült
Itt is mi szorgoskodunk: