Feta (jellegű) sajt készítése
Írta Memi
hétfő, június 25, 2012
4 hozzászólás
A görög (jellegű) joghurt, majd belőle a fagylalt készítése pont elegendő motiváció volt ahhoz, hogy a feta (jellegű) sajtot is kipróbáljuk. A zárójeles szöveget kizárólag a teljes pontosság kedvéért használom, hiszen tudom, hogy nem az igazi csemege, de ahhoz nagyon hasonló és bármikor könnyedén elérhető ezzel a módszerrel... Az biztos, hogy mostantól elegendő néhány natúr joghurt és tejföl tartalék a hűtőben és bármikor terítékre kerülhet ez a két finomság.
Tetszőleges mértékben növelhető a megadott mennyiség, alapszabályként az 1 doboz / 1 teáskanál (természetes, nem finomított) só arányt javasoljuk.
FETA (jellegű) SAJT KÉSZÍTÉSE kb. 25 dkg sajthoz
3 db kicsi doboz (175 g-os) tejföl
3 teáskanál só (természetes, nem finomított)
eszközigény:
- magas falu bögre
- forma, amiből ki tud csöpögni a savó (pl. tésztakiszúró)
- tiszta, sűrű szövésű anyag (pl. lepedővászon)
- nehezék (pl. vizes pohár)
- alátét tál, amiből és amibe ki tud csöpögni a savó (pl. csíráztató tál)
1. rögzítsük a bögrére a textilt úgy, hogy kis mélyedés keletkezzen az alja felé (ne lógjon le a textil a bögre aljára, mert a savó nehezebben tud kicsöpögni) - képek a görög joghurtnál
2. öntsük a sóval elkevert tejfölt a textil mélyedésébe és a tányérral lefedve tegyük a hűtőbe 24 órára
Tetszőleges mértékben növelhető a megadott mennyiség, alapszabályként az 1 doboz / 1 teáskanál (természetes, nem finomított) só arányt javasoljuk.
FETA (jellegű) SAJT KÉSZÍTÉSE kb. 25 dkg sajthoz
3 db kicsi doboz (175 g-os) tejföl
3 teáskanál só (természetes, nem finomított)
eszközigény:
- magas falu bögre
- forma, amiből ki tud csöpögni a savó (pl. tésztakiszúró)
- tiszta, sűrű szövésű anyag (pl. lepedővászon)
- nehezék (pl. vizes pohár)
- alátét tál, amiből és amibe ki tud csöpögni a savó (pl. csíráztató tál)
1. rögzítsük a bögrére a textilt úgy, hogy kis mélyedés keletkezzen az alja felé (ne lógjon le a textil a bögre aljára, mert a savó nehezebben tud kicsöpögni) - képek a görög joghurtnál
2. öntsük a sóval elkevert tejfölt a textil mélyedésébe és a tányérral lefedve tegyük a hűtőbe 24 órára
3. a 24 óra eltelte után alakítsuk ki a csöpögtető "tornyot" és tegyük át a kívánt formába a textillel a lecsöpögtetett joghurtot, formázzuk (kissé nyomkodjuk a formába, igazítsuk el a textilt), majd tegyük rá a nehezéket és 24 órára tegyük a hűtőbe (márkától függő, ha letelt a 24 óra nézzük meg a sajtot, hogy összeállt-e, ha szükséges még 12-24 órát hagyjuk a csöpögtetőben)
Praktikák:
- csíráztató tál kiválóan alkalmas a csöpögtetésre
- lehet bele tenni szárított, vagy zöld fűszereket
- a képen látható sajt 24 óra csöpögtetéssel és 24 óra formázással készült
Napi útmutató: A tartalom sikeressé tesz...
Akkor most tejföl kell hozzá vagy joghurt? A hozzávalókat idézem: "3 db kicsi doboz (175 g-os) tejföl", míg az elkészítésnel a következő szerepel: "2. öntsük a joghurtot a textil mélyedésbe"
VálaszTörlésKedves Anyavirág,
VálaszTörlésköszi az észrevételt, tejfölből érdemes készíteni, javítom a leírást is, melyben valószínűleg azért írtam el, mert az előző sorban épp a görög joghurtra hivatkoztam :-)
Tehát görög joghurt - joghurtból, feta jellegű - tejfölből.
Üdv. Memi
A sót mikor rakom bele?
VálaszTörlésKedves Biomici,
VálaszTörlésa tejfölbe kell keverni, még mielőtt a textilbe öntöd.
Üdv, Memi