Vörös és fekete, avagy lencsefőzelék másképp
Írta: Memi
vasárnap, június 10, 2012
Igazi "gyorsétel" a lencsefőzelék eme verziója. A recept ötlete onnan származik, hogy idő hiánya miatt kissé szerény volt a hűtő és a kamra tartalma, legalább is ebéd alapanyag tekintetében.
Amint pásztáztam a kamra készletét, megakadt a tekintetem a vöröslencsén, azonban gyorsan el is vetettem az ötletet, mivel semmilyen más összetevő nem állt rendelkezésemre a kedvenc vöröslencse levesünkhöz. Na jó, nézzük tovább...
El is felejtettem, hogy elrejtettem tartalékba egy zacskó fekete (beluga) lencsét. Upsz, lássuk újra a vöröset is, ebből a két kincsből kellene valamit készíteni...
Az eredmény minden eddigi lencsefőzeléknél finomabb lett, a vöröslencse krémesre főtt, így nem igényelt semmilyen sűrítést a főzelék, miközben a fekete lencse gyönyörű, puha pöttyökként tündökölt benne.
25 dkg fekete (beluga) lencse
25 dkg vöröslencse
1 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 teáskanál őrölt paprika
3 db babérlevél
1/4 citrom leve
2-3 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
só (természetes, nem finomított)
tört bors
1. tisztítsuk meg a hagymákat és a vöröshagymát szeljük apróra, a fokhagymát vékony karikára (aki szereti az intenzívebb ízt, reszelje le)
2. az olívaolajon pirítsuk aranybarnára a vöröshagymát, majd keverjük hozzá a fokhagymát és a paprikát, pár másodpercig pirítsuk, majd adjuk hozzá a lencséket és öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje
3. ízesítsük (só, bors, babérlevél, citromlé), majd fedő alatt főzzük, amíg a lencsék megpuhulnak
- hagyományos lencséből is készíthető, azt viszont egy éjszakára áztassuk vízbe
Címkék: beluga, ebéd, egészséges, fekete, főzelék, gluténmentes, laktózmentes, lencse, lencsefőzelék, lisztmentes, receptműves, tejmentes, vega, vegán, vegetáriánus, vörös