Újkrumpli saláta

Írta: Memi szombat, június 30, 2012
Ha van rá lehetőség, péntekenként a termelői piacon szoktuk kezdeni a napot. Több ez, mint a heti zöldség és gyümölcs bevásárlás, kiváló lehetőség tájékozódni, hogy melyek az épp aktuális idény termények, kicsit beszélgetünk a már ismerős termelőkkel, jó látni azt a szeretetet, szakértelmet, amellyel a portékáikról beszélnek és természetesen főzési, befőzési praktikák, receptek is gazdát cserélnek.

Ezek a tüneményes mini újkrumplik is egy ilyen alkalommal jöttek velünk haza. Amint megláttuk őket, azonnal kitaláltuk, hogy salátát kellene belőlük készíteni, így kiválogattam a legkisebbeket. Meg is lepődött az árus, hogy a legnagyobbak talán 3 cm nagyságúak lehettek, de gyakoribbak voltak az 1-2 cm-esek.

ÚJKRUMPLI SALÁTA 4 személyre

1 kg apró újburgonya
1 db lilahagyma
3 evőkanál fehér balzsamecet
4 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
csipet só (természetes, nem finomított)
1/2 mokkáskanál őrölt fehér bors
10 szem tört borókabogyó
6 szál petrezselyemzöld

1. tiszta szivaccsal dörzsölve mossuk meg a krumplit, ha nagyobbak, vágjuk félbe
2. pucoljuk meg a lilahagymát és szeljük vékony csíkokra
3. meleg serpenyőben 1 evőkanál olívaolajon pároljuk puhára a krumplit, majd zárjuk el alatta a hőt
4. amíg a krumpli puhul, készítsük el az öntetet, a felszelt hagymát sózzuk meg, adjuk hozzá a borsot, a tört borókabogyót, a balzsamecetet és 3 evőkanál olívaolajat, majd alaposan keverjük össze
5. öntsük az öntetet a meleg krumplira, szórjuk meg a felaprított petrezselyemmel és forgassuk össze, mindenhol érje a krumplit

Praktikák:
- melegen és hidegen is tálalható
- tálaláskor adhatunk hozzá további friss petrezselymet