Kókusztejes rákragu házi tésztával
Írta: Memi
szombat, március 17, 2012
Azt már többször említettem, hogy főként húsmentesen étkezünk, mégsem szeretem, ha megpróbálnak címkézni és amikor megkérdezik, hogy akkor most mi vegetáriánusok vagyunk-e, akkor nem igazán tudom, mi is a helyes válasz. Én nagyon könnyű helyzetben vagyok, mivel már gyerekkoromban is mindig a pörkölt szaftját szerettem és később is jól elvoltam minimális hús mennyiséggel, az csak néhány éve tudatosodott bennem, hogy az emésztésem is kevéssé kedveli, így egyszerű számomra a húsmentes étkezés és ahogy látom -hála a kísérletező kedvünknek és a változatos étrendünknek- HeF is megtalálta benne a kedvenceit...
Ha néha (értsd negyedévente egyszer-kétszer) mégis készítek valamilyen húsos ételt, az zömmel valamilyen tengeri csemege. A múlt héten térképeztem fel az egyik nagy bevásárlóhely halas pultját, készülve a görög estünkre, amikor megláttam a frissen érkezett királyrákot. Gyorsan végiggondolva arra az elhatározásra jutottam, hogy páncélosat veszek, így a páncélból készített alaplével tudom tesztelni a főzőórára tervezett levest, a tisztított húsból pedig elkészült ez a finomság, ja és azt még szeretném megjegyezni, hogy nem került többe, mint hasonló súlyú csirkemell filé, vagy karaj...
Ráadásul szerintem ennél az ételnél a főszerep a friss házi tésztáé és a pikáns mártásé :-)
KÓKUSZTEJES RÁKRAGU HÁZI TÉSZTÁVAL 4 személyre
házi tésztához:
30 dkg durum liszt
1,5 dl víz
raguhoz:
10-15 dkg tisztított rákfarok
1 db citrom
1,5 dl kókusztej
1 db kicsi chili (v. lehet pehely is)
1 teáskanál méz
2 teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál őrölt curry (lehet csípős is)
1-2 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
só (természetes, nem finomított)
tört bors
Előkészítés:
- amíg a tésztát meggyúrjuk, áztassuk be a rákfarkakat vízbe és nyomjuk bele fél citrom levét (ez kissé közömbösíti az illatát)
1. a tészta hozzávalóiból gyúrjunk rugalmas, nem ragacsos tésztát
2. ha rendelkezésre áll tésztavágó gép, akkor fokozatosan nyújtsuk ki és széles metéltre vágjuk fel, ha nincs gép, akkor lisztezett felületen nyújtsuk 1-2 mm vékonyra a tésztát, szórjuk meg a felületét liszttel és lazán tekerjük fel, mit egy bejglit, majd éles késsel metéljük fel 6-7 mm széles csíkokra
3. a felszelt tésztát tegyük lisztezett tálcára és forgassuk át alaposan a lisztes felületen, így nem ragad össze főzésig és hagyjuk kissé száradni, amíg a ragu elkészül
4. a chilit szeljük apróra (vagy használjunk szárított pelyhet), egy serpenyőben melegítsük fel az olívaolajat, adjuk hozzá a chilit, a tört borsot, a curryt és a koriandert, majd locsoljuk meg a citrom másik felének levével
5. adjuk a mártáshoz a kókusztejet és a mézet, ha szükséges, sózzuk, majd forraljuk össze, közben vegyük ki az áztató léből a rákfarkakat és hosszában vágjuk ketté (így gazdaságosabb és a hő hatására szépségesen összetekeredő, spirális formát kap)
6. ha összeforrt a mártás, dobjuk bele a felezett rákfarkat és el is zárhatjuk a hőt alatta, majd forgassuk össze alaposan a mártást (így a hőtől a rákhús is megfő, de nem lesz rágós)
7. tegyük fel forrni a sós tésztafőző vizet, majd, ha lobogva forr, akkor tegyük bele a tésztát és főzzük 2-3 percig (a friss tészta nagyon gyorsan megfő, így figyeljük, kóstoljuk meg, ne főzzük szét)
8. ha kifőtt a tészta, tálaljuk a raguval, tört borssal, rajongók egy kis chili pehellyel is megszórhatják
Praktikák:
- aki nem kedveli a tenger gyümölcseit, készítheti csirkéből is, arra figyeljünk, hogy ennél az ételnél a házi tésztáé és a mártásé a főszerep, nem a húsé :-)
- ha más típusú húsból készül, akkor a hússal kezdjük a ragu készítését, 2-3 evőkanál olajban süssük aranybarnára, majd jöhet a többi hozzávaló a fenti sorrendben
- természetesen száraz tésztából is készíthető, ekkor a tésztavíz melegítésével kezdjük a sorrendet, mert a ragu nagyon gyorsan kész és a száraz tészták főzési ideje 10 perc is lehet
- amíg a tésztát meggyúrjuk, áztassuk be a rákfarkakat vízbe és nyomjuk bele fél citrom levét (ez kissé közömbösíti az illatát)
1. a tészta hozzávalóiból gyúrjunk rugalmas, nem ragacsos tésztát
2. ha rendelkezésre áll tésztavágó gép, akkor fokozatosan nyújtsuk ki és széles metéltre vágjuk fel, ha nincs gép, akkor lisztezett felületen nyújtsuk 1-2 mm vékonyra a tésztát, szórjuk meg a felületét liszttel és lazán tekerjük fel, mit egy bejglit, majd éles késsel metéljük fel 6-7 mm széles csíkokra
3. a felszelt tésztát tegyük lisztezett tálcára és forgassuk át alaposan a lisztes felületen, így nem ragad össze főzésig és hagyjuk kissé száradni, amíg a ragu elkészül
4. a chilit szeljük apróra (vagy használjunk szárított pelyhet), egy serpenyőben melegítsük fel az olívaolajat, adjuk hozzá a chilit, a tört borsot, a curryt és a koriandert, majd locsoljuk meg a citrom másik felének levével
5. adjuk a mártáshoz a kókusztejet és a mézet, ha szükséges, sózzuk, majd forraljuk össze, közben vegyük ki az áztató léből a rákfarkakat és hosszában vágjuk ketté (így gazdaságosabb és a hő hatására szépségesen összetekeredő, spirális formát kap)
6. ha összeforrt a mártás, dobjuk bele a felezett rákfarkat és el is zárhatjuk a hőt alatta, majd forgassuk össze alaposan a mártást (így a hőtől a rákhús is megfő, de nem lesz rágós)
7. tegyük fel forrni a sós tésztafőző vizet, majd, ha lobogva forr, akkor tegyük bele a tésztát és főzzük 2-3 percig (a friss tészta nagyon gyorsan megfő, így figyeljük, kóstoljuk meg, ne főzzük szét)
8. ha kifőtt a tészta, tálaljuk a raguval, tört borssal, rajongók egy kis chili pehellyel is megszórhatják
Praktikák:
- aki nem kedveli a tenger gyümölcseit, készítheti csirkéből is, arra figyeljünk, hogy ennél az ételnél a házi tésztáé és a mártásé a főszerep, nem a húsé :-)
- ha más típusú húsból készül, akkor a hússal kezdjük a ragu készítését, 2-3 evőkanál olajban süssük aranybarnára, majd jöhet a többi hozzávaló a fenti sorrendben
- természetesen száraz tésztából is készíthető, ekkor a tésztavíz melegítésével kezdjük a sorrendet, mert a ragu nagyon gyorsan kész és a száraz tészták főzési ideje 10 perc is lehet
Itt is mi szorgoskodunk: