Olasz gesztenye sütemény (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)

Írta: Memi péntek, szeptember 30, 2022

A gesztenyeliszt egy együttműködés keretében érkezett az életünkbe, így nagy kíváncsisággal kezdtünk ismerkedni egymással. Mivel a beltartalmi értéke kiemelkedő, szívesen tekintjük a háztartásunk új tagjának, készül belőle lepény, keksz és palacsinta is.

A castagnaccio nevű olasz, vékony lepény formájú sütemény fő alapanyaga a gesztenyeliszt (amit szárított szelídgesztenyéből készítenek) és az extra szűz olívaolaj, ezen kívül a tradicionális verzió mazsolát, diót, fenyőmagot és pár szál rozmaringot tartalmaz, de régiónkét ettől eltérő változatokat is készítenek.

A mi változatunkban a mazsola mellett a sótlan pörkölt földimogyoró és egy kis hámozott, főtt szelídgesztenye is helyet kapott. 

Nem az édes, klasszikus sütemény, inkább olyan, mit egy finom kávé, vagy tea mellé elnassolható, tartalmas lepényke napindítónak, vagy tízóraira. 


CASTAGNACCIO (tej- és tojásmentes, vegán) 24 cm átmérőjű formára

200 g gesztenyeliszt

csipet só

50 g nyers nádcukor

40 g pörkölt, sótlan földimogyoró

40 g mazsola

50 g hámozott, főtt szelídgesztenye

2 teáskanál olívaolaj (extra szűz) + a kenéshez

240 ml víz

Előkészítés:

- áztassuk be a mazsolát

- 2-3 teáskanálnyi olajjal alaposan kenjünk ki a sütőformát (ha nem teljesen tapadásmentes a forma, akkor érdemes az aljára sütőpapírt is tenni és utána olajozni, mert könnyen leragad a tészta)

- gyújtsuk be a sütőt 180 fokra

1. mérjük ki és szitáljuk a gesztenyelisztet egy keverőtálba (ha nem áll rendelkezésre szita, akkor a nagyobb lisztdarabokat kézzel morzsoljuk szét), majd adjuk hozzá a sót, a cukrot és a vizet, majd kézi hagyományos habverővel keverjük csomómentesre a tésztát (nem túl híg, de folyós masszát kapunk)

2. mogyoró felét, valamint a kinyomkodott mazsola teljes mennyiséget adjuk a tésztához és keverjük össze

3.  öntsük a keveréket az előkészített formába, szórjuk meg a tetejét a mogyoró maradékával és a főtt gesztenyével, majd az előmelegített sütőben süssük 20-25 percig, amíg a lepény felülete elkezd repedezni

4. sütés után hagyjuk a formában kihűlni a lepényt, majd (akár porcukorral és lekvárral meghintve) tálalható (2-3 napig hűtőben is eláll jól lefedve)

Praktikák:

- ha az alacsony hisztamintartalom a cél, akkor a mogyorót hagyjuk el, ha paleo változatot szeretnénk, akkor nádcukor helyett használjunk eritritet, vagy nyírfacukrot, mogyoró helyett pedig diót

- díszítésként friss rozmaring leveleket is használhatunk és a tésztába tehetünk tetszés szerint sütemény fűszereket

Itt is mi szorgoskodunk: