Ír szódás kenyér

Írta: Memi szombat, január 29, 2022

Nagyon gyorsan elkészül, élesztőmentes, dagasztást nem igényel, tetszőleges fűszerezéssel megszámlálhatatlan verzióban készíthető és nagyon finom...

ÍR SZÓDÁS KENYÉR 2 személyre

125 g finomliszt

125 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt

7 g só (természetes, nem finomított)

1 csapott teáskanál szódabikarbóna

10 g sütőpor (foszfátmentes)

200 ml víz

1 teáskanál friss, facsart citromlé

 

1. gyújtsuk be a sütőt 200 fokra

2. mérjük ki és keverjük össze egy keverőtálban a száraz összetevőket (lisztek, só, szódabikarbóna, sütőpor)

3. mérjük ki a vizet és adjuk hozzá a citromlevet, majd 2/3-át öntsük a szárazanyagokhoz és kanállal keverjük össze, miközben a maradék vízből fokozatosan adjunk hozzá annyit, amennyit a tészta felvesz (ragacsos, lágy, de nem folyékony massza a cél)

4. borítsuk a keveréket alaposan lisztezett felületre, szórjuk meg liszttel a tésztát is és határozott, de óvatos, enyhe nyomással alakítsunk cipó formát (ha sokat formázzuk, gyúrjuk ezt a fajta tésztát, akkor kevésbé tud megemelkedni)

5. béleljük ki sütőpapírral a tepsit és óvatosan emeljük át a kenyeret (ha ír kenyér formát szeretnénk, akkor lisztbe mártott hablapáttal nyomjuk be a közepét lóhere alakban)

6. tegyük a 200 fokra előmelegített sütőbe és süssük a kenyeret ropogós aranybarnára 20-25 perc alatt

 

Praktikák:

- a képen látható változat sima és édeskömény maggal készült, de bátran kísérletezhetünk magvakkal, szárított fűszerekkel,

- ha 4 személyes adagot szeretnénk, akkor duplázzuk meg az összetevők mennyiségét és emeljük meg a sütési időt 30-35 percre,

- süthetjük hagyományos formakenyér alakra is, béleljünk ki sütőpapírral egy kenyérformát és a hengerre formázott tésztát abba tegyük


Itt is mi szorgoskodunk: