Muszaka palacsinta (tej-, hús- és tojásmentes, vegán)
Írta: Memi
péntek, március 29, 2019
Részt vettünk az idei Vegán palacsinta bajnokságon, ahová muszaka palacsintát is vittünk.
Az ötletet az adta, hogy egyik este nagyon megkívántuk a görög muszakát, azonban annak elkészítése kissé időigényes, így kitaláltuk, hogy töltsük palacsintába a muszaka ragut.
Nálunk azóta is nagy kedvenc és bár készül a sütött, krumplis változat is, a palacsintás is gyakran előfordul.
PALACSINTA 10-15 db (vegán, cukormentes) sós és édes töltelékhez
100 g tönköly fehérliszt
100 g zabliszt*
600 g víz
30 g semleges ízű, hidegen sajtolt olaj
1. mérjük ki és keverjük homogénre az összetevőket
2. forró palacsintasütőben, olaj nélkül süssük aranybarnára a palacsintákat
* kizárólag sima liszttel is működik (ezesetben 550 g vízzel kezdjünk és akkor öntsünk még hozzá, ha túl sűrű a tészta)
MUSZAKA TÖLTELÉK
2 db padlizsán
1 apróbb vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 mokkáskanál őrölt fahéj
2 mokkáskanál őrölt csemege pirospaprika
1/2 mokkáskanál oregáno
1/2 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
4 mokkáskanál paradicsompüré
2 mokkáskanál nyers nádcukor
só (finomítatlan, természetes)
tört bors
2-3 mokkáskanál olívaolaj
1. mossuk meg alaposan a padlizsánokat, tisztítsuk meg a hagymákat, majd a padlizsánt és a vöröshagymát aprítsuk fel konyhai aprítóval
2. az olívaolajon pároljuk meg a vöröshagymát, reszeljük hozzá a fokhagymát, majd adjuk hozzá az aprított padlizsánt
3. ha szükséges, pár evőkanálnyi vizet hozzáadva pároljuk meg a zöldségeket, majd adjuk hozzá a fűszereket (fahéj, pirospaprika, oregáno, szegfűszeg, só, bors, cukor)
4. keverjük a padlizsánkrémhez a paradicsomot és főzzük össze (ha szükséges, itt is adhatunk hozzá kevés vizet, de ne legyen túl híg)