Bécsi "lúgos" perec (tej- és tojásmentes)

Írta: Memi péntek, október 16, 2015
A multiplexes "bécsi" perec után itt a jellemzőbb bécsi lúgos perec, vagy bajor sörperec változat, ami sokkal finomabb, mint amennyi munkát igényel. 

Kiváló reggeli, vacsora, kirándulótárs, sörkorcsolya, vagy kísérője bármilyen krémlevesnek.

BÉCSI LÚGOS PEREC 10 db
receptműves, vegán, sós, sütemény, kelt, tészta, sörkorcsolya, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, péksütemény, nasi,

tésztához:
300 g liszt (tönköly fehér)
8 g só (természetes, nem finomított)
25 g cukor (nyers nád)
1 cs porélesztő
180 g kézmeleg víz
10 g olívaolaj (extra szűz)

vízfürdőhöz:
1,5 l víz
2 evőkanál szódabikarbóna

1.  mérjük ki a tészta hozzávalóit és gyúrjunk lágy, enyhén ragacsos tésztát, majd lefedve kelesszük duplájára (30-45 perc)
2. ha megkelt a tészta, osszuk 10 egyenlő részre, melyek mindegyikéből formázzunk gombócot és fedjük le a kelesztő tállal, vagy egy konyharuhával
3. tegyük fel melegedni a vízfürdőhöz a szódabikarbónás vizet, majd gyújtsuk be a sütőt 200 fokra
4. formázzuk meg az első tésztagombócot (a többi maradjon fedve), sodorjunk kb. 50 cm-es csíkot úgy, hogy a tészta középrészén kissé ducibb legyen, a végeinél pedig vékony, majd a végeket egymás előtt keresztezve alakítsuk ki a perec formát
5. ha lobogva forr a víz, egyesével, óvatosan csúsztassuk bele a vízbe a pereceket és 30 másodpercig főzzük, majd lecsepegtetve tegyük sütőpapírral bélelt tepsire
6. a 200 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt süssük aranybarnára a pereceket, majd hagyjuk a tepsin kihűlni

Praktikák:
- enyhén édeskés a tészta, ízlés szerint fürdő után, sütés előtt meg lehet szórni nagy szemű sóval
- a perecek mérete tetszés szerint változtatható