Újhagymás pogácsa szőlőmagolajjal - kelesztés nélkül

Írta: Memi szerda, február 13, 2013
A szappanokhoz és a fürdőgolyókhoz használt hidegen sajtolt szőlőmagolajat már régóta próbálgatjuk a konyhában is, főként salátákra locsolva, most azonban egy érdekes kombinációban, kelt tésztához próbáltuk ki.

Az igazán jó minőségű szőlőmagolajnak van egy jellegzetes illata, amely elegánsan megfogalmazva a feldolgozott szőlőre emlékeztet, magunk között szólva pedig bizony cefre illatú... Nálunk ez kicsit megosztó, HeF imádja és mindig a borospincék világát juttatja eszébe, nekem viszont szoknom kellett, de az íze és a kiváló beltartalmi értéke mindenért kárpótol...

A felhasznált szőlőmagolaj a napérlelte (Tokajból és Villányból származó) szőlőszemek magvából készül. A hidegsajtolással előállított szőlőmagolaj alapvető szerepet játszik az egészség megőrzésében és javításában. Az olaj külsőleg-belsőleg, élelmiszeripari, kozmetikai és gyógyászati célra egyaránt alkalmazható. Rendkívül gazdag bioaktív és antioxidáns anyagokban, magas a reaktív szabadgyök semlegesítő hatása.
Hatékony kozmetikai szer, a bőr simaságát, rugalmasságát biztosítja, megelőzi korai öregedését, képes a kollagén szöveteket regenerálni, növekedésüket stimulálni, a bőr állapotát javítani. Könnyen és gyorsan felszívódik, különösen alkalmas száraz, érett bőr ápolására. Gyulladáscsökkentő és regeneráló hatású. A felhasználható szőlőmagolaj mennyisége kozmetikai termékekben nincs korlátozva, így akár hatóanyagként, vagy vivőanyagként kényelmesen használható. Számos előnyös élettani tulajdonságának köszönhetően valamennyi növényi olajfélénél értékesebbnek tartják.
(forrás: Grapoila, Love2Smile)


ÚJHAGYMÁS POGÁCSA SZŐLŐMAGOLAJJAL - kelesztés nélkül (20-25 db)

tésztához:
25 dkg tönköly fehér liszt
15 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
10 dkg natúr joghurt
1 dkg só (nem finomított, természetes)
2 szál újhagyma
5 dkg szőlőmagolaj (hidegen sajtolt)
1 csomag porélesztő
csipet tört bors
1 teáskanál cukor (nyers nád)
1 dl kézmeleg víz

kenéshez:
1 db tojás (bio, vagy szabadtartású)

1. mérjük ki a liszteket, keverjük el benne alaposan a sót és a tört borsot
2. a liszt közepében készítsünk egy kis mélyedést, amibe szórjuk bele az élesztőt, arra tegyük a cukrot, majd önsük rá a kézmeleg vizet, a szőlőmagolajat és lazán keverjük össze a masszát
3. adjuk a tésztához a joghurtot, majd a vékonyra karikázott újhagymákat és gyúrjunk lágy, enyhén ragacsos tésztát
4. lisztezett felületen nyújtsuk 1,5-2 cm vastagra a tésztát, rácsozzuk be 1-2 mm mélyen a tetejét és szúrjuk ki a pogácsákat (a leeső tésztát addig gyúrjuk össze és nyújtsuk újra, amíg van maradék)
5. tegyük a pogácsákat olajozott, vagy sütőpapírral bélelt tepsire és a tetejüket kenjük le a felvert tojással
6. előmelegített sütőben, 180 fokon (gázsütőnél 4-es fokozat) süssük aranybarnára (20 perc)

Praktikák:
- tökmagolajjal és olívaolajjal is finom
- újhagyma helyett magvakkal is készíthető