Krémes brownie

Írta: Memi kedd, október 23, 2012
Többféle brownie receptet mutattunk már be itt az oldalon, de ez a mostani a leginkább kedvenc. Kívül roppanós a kérge, belül pedig krémesen lágy, bár ahogy hűl, illetve másnap már kissé szilárdabb, de akkor is kellemesen puha.

Lehet variálni bátran, mehet bele egy pici csipet chili pehely, tört csokoládé, tonkabab, vanília, arra azonban számítani kell, hogy nagyon édes, nagyon csokis, nagyon tömény, egy pici szelet bőven elég egyszerre...

KRÉMES BROWNIE 4 személyre (egészségesebb összetevők)

5 dkg étcsokoládé (70 - 80 %)
5 dkg vaj (ghí)
1 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
8 dkg cukor (nyers nád)
1,5 dkg cukrozatlan kakaó (karobpor)
4 dkg liszt (teljes kiőrlésű tönköly)
1 egész tojás (bio, vagy szabadtartású)

1. a vajjal olvasszuk fel a csokoládét
2. a tojást a cukorral verjük fel, amíg fehéres krém lesz, majd adjuk hozzá az olívaolajat, a kakaót, a lisztet, a vajas csokoládét és keverjük össze alaposan
3. béleljünk ki sütőpapírral egy kisebb (15x15) tepsit és öntsük bele a masszát, óvatosan terítsük el és 180 fokra előmelegített sütőben süssük 12-15 percig (amikor már nem fényes a sütemény felülete, akkor jó, de ne süssük túl, mert ahogy hűl, még szilárdul)

Praktikák:
- próbáltuk a receptet teljes kiőrlésű tönköly liszttel, puha lesz a sütemény belseje, de durum liszttel krémesebb
- 10 dkg-ig fel lehet emelni a cukor mennyiségét, de nekünk úgy már túl édes volt (ha alacsonyabb kakaótartalmú csokoládét használunk, akkor semmiképp se emeljük a cukor mennyiségét)