Feta (jellegű) sajt készítése

Írta: Memi hétfő, június 25, 2012
A görög (jellegű) joghurt, majd belőle a fagylalt készítése pont elegendő motiváció volt ahhoz, hogy a feta (jellegű) sajtot is kipróbáljuk. A zárójeles szöveget kizárólag a teljes pontosság kedvéért használom, hiszen tudom, hogy nem az igazi csemege, de ahhoz nagyon hasonló és bármikor könnyedén elérhető ezzel a módszerrel... Az biztos, hogy mostantól elegendő néhány natúr joghurt és tejföl tartalék a hűtőben és bármikor terítékre kerülhet ez a két finomság.

Tetszőleges mértékben növelhető a megadott mennyiség, alapszabályként az 1 doboz / 1 teáskanál (természetes, nem finomított) só arányt javasoljuk.


FETA (jellegű) SAJT KÉSZÍTÉSE kb. 25 dkg sajthoz


3 db kicsi doboz (175 g-os) tejföl
3 teáskanál só (természetes, nem finomított)

eszközigény:
- magas falu bögre
- forma, amiből ki tud csöpögni a savó (pl. tésztakiszúró)
- tiszta, sűrű szövésű anyag (pl. lepedővászon)
- nehezék (pl. vizes pohár)
- alátét tál, amiből és amibe ki tud csöpögni a savó (pl. csíráztató tál)

1. rögzítsük a bögrére a textilt úgy, hogy kis mélyedés keletkezzen az alja felé (ne lógjon le a textil a bögre aljára, mert a savó nehezebben tud kicsöpögni) - képek a görög joghurtnál
2. öntsük a sóval elkevert tejfölt a textil mélyedésébe és a tányérral lefedve tegyük a hűtőbe 24 órára
3. a 24 óra eltelte után alakítsuk ki a csöpögtető "tornyot" és tegyük át a kívánt formába a textillel a lecsöpögtetett joghurtot, formázzuk (kissé nyomkodjuk a formába, igazítsuk el a textilt), majd tegyük rá a nehezéket és 24 órára tegyük a hűtőbe (márkától függő, ha letelt a 24 óra nézzük meg a sajtot, hogy összeállt-e, ha szükséges még 12-24 órát hagyjuk a csöpögtetőben)


Praktikák:
- csíráztató tál kiválóan alkalmas a csöpögtetésre
- lehet bele tenni szárított, vagy zöld fűszereket
- a képen látható sajt 24 óra csöpögtetéssel és 24 óra formázással készült