Eperdzsem
Írta Memi
hétfő, június 04, 2012
8 hozzászólás
Lekvár, vagy dzsem? Mi a különbség? A mai szóhasználatban szinte semmi és valljuk be, talán nem is igazán szoktunk ezen morfondírozni, miközben a kalácsra kenegetjük...
Komolyra fordítva, mégis van oka a két elnevezésnek. A lekvár pépesre, homogénné főzött gyümölcs, a dzsem pedig tartalmaz gyümölcs darabokat. Bármelyiket is készítjük ügyeljünk arra, hogy nem kell émelyítően édesre készíteni, ráadásul az eltérő típusú gyümölcsöknek más és más a cukortartalma, így érdemes fokozatosan adagolni a cukrot főzés közben és kóstolgatni, ne legyen túl édes a lekvár, domináljon a gyümölcs íze, ha épp kissé savanykás, akkor is nagyon finom lehet.
A lekvárok (szeder), dzsemek (narancs, nektarin, lime-rebarbara, zöld füge) és a zselék (levendula, bodza) befőzésénél leteszteltem a nyers nádcukrot, a gyümölcscukrot és a xilitet is, mindegyikkel nagyon jól lehet dolgozni és a végeredmény amellett, hogy finom, még egészséges is.

2 kg eper
20 dkg cukor (nyers nád, nyírfa)
15 g pektin
1. az elmosott befőttes üvegeket állítsuk egy magas falú lábosba, töltsük fel hideg vízzel (ne repedjenek el az üvegek a forralásnál) úgy, hogy ellepje a víz az üvegeket és kis lángon melegítsük forrásig a vizet (ügyeljünk rá, hogy tiszta kiszedővel emeljük ki az üvegeket), illetve a másik megoldás a csírátlanításra, ha az elmosott üvegeket betesszük pár percre a mikróba (tető nélkül!)
2. tisztítsuk meg a kacstól, majd alaposan mossuk meg az epret, ha nagyobbak, vágjuk négy részre és tegyük egy lábosba
3. adjuk az eperhez a cukrot és csomómentesen keverjük el a pektint, közepes lángon kezdjük el főzni gyakori keverés mellett, majd forrástól számított 5 percig főzzük
4. töltsük a lekvárt a csírátlanított üvegekbe, zárjuk le fóliával és az üveg tetejével, majd 5 percre állítsuk fejre, utána várjuk meg, amíg kihűl, címkézzük és mehet a kamra polcára
Praktikák:
- aki lekvárt szeretne belőle készíteni, a sűrítés előtt botmixerrel pürésítse (eperlekvár egyszerűen)
- érdemes a címkézésnél azt is feljegyezni, milyen összetevőkkel készítettük a lekvárt, különösen akkor, ha ajándékba (is) adunk és azonos gyümölcsöt eltérő receptekkel is készítünk
- érdemes kisebb (2-3 dl) üvegeket használni, így felbontás után gyorsabban elfogyasztható a lekvár és természetes tartósítással is eltartható a hűtőben romlás nélkül
- a cukor mennyisége ízlés szerint növelhető, de apránként adagoljuk, ne legyen túl édes a lekvár
- folyamatosan kevergessük a lekvárokat főzés közben, mert hajlamos leégni, illetve fröcskölni
- érdemes kisebb (2-3 dl) üvegeket használni, így felbontás után gyorsabban elfogyasztható a lekvár és természetes tartósítással is eltartható a hűtőben romlás nélkül
- a cukor mennyisége ízlés szerint növelhető, de apránként adagoljuk, ne legyen túl édes a lekvár
- folyamatosan kevergessük a lekvárokat főzés közben, mert hajlamos leégni, illetve fröcskölni
Címkék: befőzés, csökkentet cukortartalmú, dzsem, egészséges, eltevés, eper, gyors, íz, jam, lekvár, nádcukor, nyers nádcukor, pektin, receptműves, télire, vega, vegán, zselatin mentes, zselatin nélkül
Megcsináltam ezt a dzsemet, először egy kiló eperrel, utána vennem kellett még üveget és 3 kiló eperrel csináltam. Annyira finom, hogy még azon gondolkodom, hogy ez sem lesz elég,TÖBB kell. :) köszönöm a receptet!
VálaszTörlésNagyon tetszik, hogy minimális cukor kell bele és a darabos állagát is szeretem.
:-))) Meg tudlak érteni, nálunk is több körös volt a befőzés és nagyon fogy, pedig még hol a tél...
VálaszTörlésháhááá... eltelt egy év és újra készülök ezzel a recepttel :) pénteken érkezik 6 kg eper :)) idén már nyírfacukival csinálom, tavaly azt hiszem nádcukor volt
VálaszTörlésÉn is mosolyogtam, hogy újra eper "projekt". Nálunk idén eperlekvár készült (pürésítettem), érdemes úgy is kipróbálni. Idén az lett a kedvenc :-)
VálaszTörlésTényleg? A recept ugyanez marad vagy kicsit több cukor kell bele? Ha kapok ma még jó áron epret, lehet kipróbálom azt is.
VálaszTörlésPicit más az összetétel és az elkészítés is :-)
Törléshttp://www.receptmuves.hu/2013/05/eperlekvar-egyszeruen.html
eddig mindig pürésítettem az eperlekvárt, de idén gondoltam kipróbálom darabosan.
VálaszTörlésezért ma egy adagot ki is próbáltam. nagyon fini lett, csak egyetlen problémám, hogy az eper darabok mindig fellebegtek a tetejére, ill. hogy kicsit habos, buborékos lett. ezekre van valami megoldásod? köszi ildi
Kedves Ildi, nekem nem volt ennyire leveses (esetleg tettét hozzá vizet?), ha legközelebb is ez a tapasztalatod, lehet egy picit botmixerrel keverni benne, úgy, hogy picit besűrűsödjön, de a nagy része maradjon egészben. A habos részt kanállal le lehet szedni, ha esztétikailag zavar, de ha kevés a hab a tetején, néhány keveréssel eltüntethető az üvegbe töltés előtt. Remélem tudtam segíteni, üdv. Memi
VálaszTörlés