Csokoládé felfújt
Írta: Memi
hétfő, március 26, 2012
Ezt a finomságot épp annyi idő elkészíteni, mint eltüntetni. Belül varázslatos csokikrém, kívül lágy kéreg, kellemes kis kombináció.
Annyit még elárulok, hogy a citromos verzió marad továbbra is a kedvencem, de ez a csokis is előkelő helyett kapott :-)
Szuflé sütési praktika: a felfújt a magas hőfokon keletkező gőztől emelkedik meg, ezt a formát azonban nem tartja meg sokáig, de az ízhatását ez nem befolyásolja. Ha olyan peremet szeretnénk, amely a képen is látható, akkor a formába öntés után egy hegyes kés enyhén benedvesített hegyét húzzuk körbe a forma pereménél kb. 1-1,5 cm mélyen, így a massza nem tapad hozzá és szépen meg tud emelkedni.
CSOKOLÁDÉ FELFÚJT (szuflé) 2 személyre (egészségesebb összetevők)
6 dkg étcsokoládé (70 - 80% körüli)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj7Y2JUHRduzcEQR5zGseNA72t8C4HU4zYk_VCKccwFm4lGLkc33tke-hThmjacOJsEfku9_qvwp7kcYLi-a8k-1DoU09O7nlCmfcCdgdclezrM-HYiNV58n9-z9_IL9q6wysEkKTgBYsF0/s300/Csokifelfujt_2_thumb.jpg)
6 dkg vaj
1 púpos evőkanál liszt (teljes kiőrlésű)
2 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
3 evőkanál cukor (nyers nád, vagy nyírfa)
forma kikenéséhez:
vaj
liszt (teljes kiőrlésű)
1. vajazzunk ki 2 szuflé formát (vagy hőálló poharat) és enyhén lisztezzük ki
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh2JYJMCjPPdUa3YKvSQkFfdW6WPfbCFZwUkoBEZ6392kaAj3D9x4LHQB1OgrI7CANOXq1QzRpYn6lDpY-EG_O_BclA7sgy-7DpCNlI75xdkQ-yBiwJ0LdXabKmquMXwPHRA1lLYmlhp-pn/s300/Csokifelfujt_1_thumb.jpg)
2. gyújtsuk be a sütőt 200 fokra (gázsütőben 6-os fokozat)
3. lábosban, kis lángon olvasszuk fel a vajat a csokoládéval (ne melegedjen túl, ne forrjon)
4. a (megmosott és külön tálban felütve ellenőrzött) tojásokat keverjük habosra a cukorral, majd folyamatos keverés mellett fokozatosan öntsük hozzá az olvadt vajas csokoládés keveréket
5. keverjük a masszába a lisztet csomómentesre
6. adagoljuk egyenlően a formákba a krémet
7. az előmelegített sütőben a 2. pontban írt hőfokon süssük a szuflékat 7-8 percig
Praktikák:
- használjunk jó minőségű csokoládét, ennél az édességnél min. 60 % kakaótartalom szükséges
- ha nem áll rendelkezésre szuflé forma, süthetjük hőálló csészékben is
- a képen látható édesség teljes kiőrlésű tönkölylisztből készült