Fehér és/vagy fekete faeper lekvár

Írta: Memi kedd, július 01, 2014
A környékünkön rengeteg vadon termő eperfa található, melyeken elképesztő mennyiségű zamatos és ásványi anyagban / vitaminban gazdag gyümölcs van. 

Alig vártuk idén, hogy újra beinduljon az érés és minden évben szomorúan látjuk, hogy mi vagyunk az egyetlenek, akik szedik, pedig bőséggel jutna. Elgondolkodtató, hogy ez is pazarlás (nem csak a kidobott élelmiszer), ráadásul -szerintünk- az áfonya és a fekete szeder lekvárnál is finomabb csemege készíthető belőle.

Fogyasztható természetesen nyersen, de akár süteményekben is.

Érdemes feltérképezni a lakókörnyezetünket, meglepően sok finomságot lehet találni vadon is, még akár nagyváros "betonrengetegében" is.

Tavaly csak feketéből, idén pedig fehér termésből tudtuk készíteni ezt a csemegét, de persze lehet vegyesen is...

FAEPER LEKVÁR kb. 0,5 l

1 kg faeper
10 dkg cukor (nyers nád)
1 evőkanál frissen facsart citromlé
8-10 g pektin (attól függ, mennyire lágynak szeretnénk a lekvárt)

1.  a gyümölcsöt óvatosan mossuk meg, ha van rajta kacs, csipegessük le, majd tegyük tálba, adjuk hozzá a cukrot (a gyümölcs édességétől függően emelhetünk az arányán) és a citromlevet, majd közepes lángon főzzük, amíg levet ereszt

2. pürésítsük botmixerrel, majd egy nagyobb lyukú (de a magok ne férjenek át) szűrőn passzírozzuk át és keverjük hozzá csomómentesre a pektint (általában itt is érdemes bevetni a botmixert, hogy ne maradjanak benne pektin zselé csomók)

3. tegyük közepes lángra, majd forrástól számított 5 percig lobogva forraljuk, töltsük tiszta, csírátlanított üvegekbe, fóliával, tetővel zárjuk, majd állítsuk 5 percre fejre és ha kihűlt mehet a kamrába

Praktikák:
- ha nem elég édes / savanykás a lekvár, adjunk hozzá még cukrot / citromlevet
- a lábost, amelybe passzírozzuk, mérjük le, majd, ha végeztünk akkor újra, a kettő különbsége alapján adjuk hozzá a pektin pontos mennyiségét (általában 8 g pektin kell 1 kg gyümölcspéphez, ha sűrűbb lekvárt szeretnénk, akkor 10 g / kg)