Juharszirupos vajas keksz
Írta: Memi
hétfő, március 12, 2012
Imádjuk az egészséges kekszeket :-)
Reggelire a napindító általában ezek valamely változata, vagy kása, vagy gyümölcs. Fentiek miatt mindig keresem az újdonságokat, mivel, hogyan lehet új típusú finomságot alkotni.
JUHARSZIRUPOS-VAJAS KEKSZ 10 db (egészségesebb összetevők)
10 dkg vaj
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEigGDY6qx3rrudIB7D-yJailHlCv5GAWNFoZkz8wwjw2lTLve6UoUx6-5b5PdtEGJ2B6S4-4QyIoavPoP1WD87hvcb4ljcPEaVUggjY_aJPj9EckfiyOFwx5tcaU6z4nhuPiSxies8OEeEq/s300/Juharszirupos_vajas_keksz_1_thumb.jpg)
3 evőkanál juharszirup (100%-os)
20 dkg liszt (teljes kiőrlésű tönköly, vagy rozs)
8 dkg cukor (nyers nád, nyírfa, sztívia)
1 db tojás (bio-, vagy szabadtartású)
1. olvasszuk fel a vajat, majd adjuk hozzá a juharszirupot és keverjük habosra a (megmosott és külön tálban felütve ellenőrzött) tojással (gyors mozdulatokkal keverjük, hogy a meleg vajban ne süljön meg a tojás)
2. a tojásos keverékhez adjuk a cukrot és a lisztet, majd alaposan keverjük össze
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhE-lMzF0yqTrXeV2drIGz_Un9lL40Lb9zUiQb_-z5TOi8xmzfRwSxgk3Xo07e70HIfsj9PVVKtmenPn_ZHIv3vemGnyAhXylVbR0GxsSRdrXDrYIgjtNxZyL5AQV3FyRyPryVSCSF6H7WK/s300/Juharszirupos_vajas_keksz_2_thumb.jpg)
3. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és vajazzuk ki a tepsit
4. enyhén nedvesített kézzel gyúrjunk evőkanálnyi adagokból gombócokat, majd 1 cm vastagra lapítva tegyük a tepsire és 10 perc alatt süssük aranyszínűre
Praktikák:
- a 20 dkg liszt helyett legalább fele-fele arányban zabkorpa-teljes kiőrlésű liszt keverékkel is lehet készíteni,
- lehet bele tenni 1-2 evőkanál kakaóport, karobport, vagy felaprított csokit
- jól illik a tésztába darált dió, törökmogyoró, vagy mandula
- a képen látható sütemény teljes kiőrlésű tönköly liszttel készült