Citromos-rizses görög leves (avgolemono) krémes változatban

Írta: Memi szerda, március 28, 2012
Volt szerencsénk egy apró, kedves, görög szigeten nyaralni pár éve. Szerettük az emberek mentalitását, a meseszép környezetet, a pici szárazföldet körülölelő tengert és persze az ínycsiklandó mediterrán ételeket. El is határoztuk, hogy semmi mást nem hozunk szuvenírként, csak egy szakácskönyvet.

Ezt a különlegesen ízletes levest ez a szakácskönyv inspirálta, az autentikus receptben a rizs a zöldség összetevőkből készült alaplében főtt, majd ezt sűrítette a citromos tojással, végül koronázta a garnélával. Annyit változtattam, hogy a zöldségeket is "hasznosítottam" a levesben, így egy nagyon finom krémleves készült :-)


CITROMOS-RIZSES GÖRÖG LEVES KR
ÉMES VÁLTOZATBAN 4 személyre

2 db vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 db sárgarépa
1 db kicsi zellergumó
10 dkg rizs (lehet barna is)
1 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
1 db citrom
2-3 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
só (természetes, nem finomított)
tört bors

opcionális:
8 db tisztított garnéla

1. tegyük fel főni a rizst másfélszeres vízben és főzzük "fogkeményre" (akkora lábosban tegyük fel a rizst, hogy a teljes adag levest rá tudjuk szűrni)
2. tisztítsuk meg a zöldségeket és kockázzuk fel (turmixolni fogjuk, így a főzési idő miatt közel azonosak legyenek, de nem fontos nagyon apróra)
3. az olívaolajon pirítsuk aranybarnára a vöröshagymát, majd adjuk hozzá a felkockázott sárgarépát, zellert, a fokhagymát és öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje, fűszerezzük (csipet só, bors) és fedő alatt főzzük puhára a zöldségeket
4. ha megfőttek a zöldségek, botmixerrel pürésítsük és szűrjük rá az előfőzött rizsre
5. válasszuk szét a -megmosott- tojást és verjük habbá a fehérjét, majd adjuk hozzá a sárgáját, azzal is verjük fel, utána adjuk hozzá a citrom levét és 1-2 kanállal a forró levesből, keverjük össze, majd folyamatos keverés mellett öntsük a leveshez (így kissé kiegyenlítődik a hőkülönbség és nem sül meg a tojás a forró levesben)
6. tegyük vissza hőre a levest és keverés mellett forraljuk össze, ha garnélát is szeretnénk hozzáadni, akkor tisztítsuk meg (ha szükséges), vágjuk hosszában félbe (így gazdaságosabb és szép spirális alakot fog felvenni) és az összeforralás után tegyük a levesbe, majd zárjuk el a hőt

Praktikák:
- lehet halfilével is készíteni, de anélkül is finom
- barna és fekete rizzsel is elkészíthető


Itt is mi szorgoskodunk: