Savanyú káposzta leves
Írta: Memi
szombat, március 03, 2012
Készítettünk már többször káposztalevest, de mindig édes fehér káposzta volt az alapja. Most is elhatároztuk, hogy ez a finomság legyen, azonban csak savanyított káposzta állt rendelkezésünkre.
Kicsit változtattunk a korábbi recepten is és egy tejfölös változat született. Nagyon finom :-)
SAVANYÚ KÁPOSZTA LEVES 4 személyre
50 dkg savanyított káposzta
2 db krumpli
1 db sárgarépa
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
10 dkg bulgur (vagy rizs)
25 dkg gomba -opcionális
1 db csípős paprika -opcionális
1 teáskanál egész kömény
2 teáskanál őrölt pirospaprika
3 db babérlevél
2 teáskanál szárított petrezselyem (friss jobb)
tört bors
1 doboz kicsi tejföl
2-3 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
káposztától függően (mennyire sós):
1 teáskanál cukor (nyers nád, nyírfa, sztívia)
só (csak akkor, ha a káposzta nem túl sós!)
1. ellenőrizzük, hogy a rendelkezésre álló savanyú káposzta mennyire sós, ha szükséges, mossuk át
2. tisztítsuk meg a zöldségeket, a sárgarépát és a gombát karikázzuk, a krumplit vágjuk nagyobb kockákra, a vöröshagymát és a fokhagymát szeljük apróra
3. az olívaolajon pároljuk üvegesre a vöröshagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát és az őrölt pirospaprikát, keverjük át, hogy picit piruljon (2-3 másodperc), majd adjuk hozzá a felaprított sárgarépát, krumplit, gombát, utána a káposztát és a bulgurt, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje
4. fűszerezzük (kömény, tört bors, babérlevél, petrezselyem, ha szükséges kevés só, vagy cukor) és adjuk hozzá a csípős paprikát (egyben, hogy ki lehessen venni ha már kellően csípős az étel), majd időnként megkeverve, fedő alatt főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak
5. amíg a leves fő, vegyük ki a tejfölt a hűtőből (ne legyen nagy a hőmérséklet különbség, mert becsomósodik a levesben), majd, ha a zöldségek megfőttek, vegyünk ki pár kanál forró levest és keverjük el a tejfölben, majd húzzuk félre a tűzről a lábost és folyamatos keverés mellett adjuk a leveshez a tejfölt
6. tegyük vissza a tűzre és forraljuk össze (ha túl sűrű a leves, kevés vizet adjunk még hozzá)
Praktikák:
- gomba nélkül is finom, húsevők tehetnek bele kolbászt, vagy füstölt húst
- gabona elhagyásával is készíthető, ekkor csak annyi vízzel öntsük fel a levest, ami épp ellepi és később pótoljuk a vizet, ha szükséges
2. tisztítsuk meg a zöldségeket, a sárgarépát és a gombát karikázzuk, a krumplit vágjuk nagyobb kockákra, a vöröshagymát és a fokhagymát szeljük apróra
3. az olívaolajon pároljuk üvegesre a vöröshagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát és az őrölt pirospaprikát, keverjük át, hogy picit piruljon (2-3 másodperc), majd adjuk hozzá a felaprított sárgarépát, krumplit, gombát, utána a káposztát és a bulgurt, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje
4. fűszerezzük (kömény, tört bors, babérlevél, petrezselyem, ha szükséges kevés só, vagy cukor) és adjuk hozzá a csípős paprikát (egyben, hogy ki lehessen venni ha már kellően csípős az étel), majd időnként megkeverve, fedő alatt főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak
5. amíg a leves fő, vegyük ki a tejfölt a hűtőből (ne legyen nagy a hőmérséklet különbség, mert becsomósodik a levesben), majd, ha a zöldségek megfőttek, vegyünk ki pár kanál forró levest és keverjük el a tejfölben, majd húzzuk félre a tűzről a lábost és folyamatos keverés mellett adjuk a leveshez a tejfölt
6. tegyük vissza a tűzre és forraljuk össze (ha túl sűrű a leves, kevés vizet adjunk még hozzá)
Praktikák:
- gomba nélkül is finom, húsevők tehetnek bele kolbászt, vagy füstölt húst
- gabona elhagyásával is készíthető, ekkor csak annyi vízzel öntsük fel a levest, ami épp ellepi és később pótoljuk a vizet, ha szükséges