Medvehagymás borsos pogácsa
Írta: Memi
kedd, március 27, 2012
Mielőtt összeáll egy recept, többször is elkészítjük ügyelve arra, hogy pontosan mérjük az összetevőket, figyeljünk a lépések logikus sorrendjére, érthető, de mégis egyszerű legyen.
Nem titok, hogy a blog indulása óta mi is fejlődtünk, látható ez akár a képeknél, akár a recept leírásánál.
A receptjeinket igyekszünk "utógondozni" is, újra és újra lefőzzük, próbálgatjuk eltérő alapanyagokkal (akár eltérő gyártótól származó, azonos típussal is), hogy a hozzánk érkező kérdésekre a lehető legjobb tudásunk szerint válaszolhassunk.
Ez a recept is így alakult ki, egy kedves olvasó kérdezte, hogy a medvehagymás pogácsát lehet-e vaj helyett olívaolajjal is készíteni....
Kipróbáltuk és örömmel jelentjük, hogy még sokkal finomabb is, mint a korábbi :-)
MEDVEHAGYMÁS BORSOS POGÁCSA 20 db
25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
25 dkg tönköly fehér liszt
1 kicsi doboz tejföl
8 dkg olívaolaj (extra szűz)
2 teáskanál só (természetes, nem finomított)
1 teáskanál tört bors
1 teáskanál cukor (nyers nád)
1 csomag porélesztő
1 dl víz
10 levél medvehagyma
kenéshez:
1 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
1. a langyos vízben a cukorral futtassuk fel az élesztőt,
2. adjuk a lisztekhez a sót és a borsot, a tejfölt és az olajat, majd a felfuttatott élesztőt, gyúrjunk lágy, de nem ragacsos tésztát és kelesszük duplájára meleg helyen, fóliával letakarva (ne száradjon ki)
3. amíg kel a tészta mossuk meg és szeljük apróra a medvehagymát
4. ha megkelt a tészta, vegyük ki enyhén lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki 1,5-2 cm vastagra, szórjuk meg a medvehagyma felével, majd hajtsuk félbe, nyújtsuk ki újra, szórjuk meg a maradék medvehagymával és újra hajtsuk félbe, kissé nyomjuk össze sodrófával és hagyjuk 5-10 percet pihenni nyújtás előtt
5. nyújtsuk ki a tésztát kb. 3 cm vastagra és kés hegyével húzzunk átlós csíkokat 2-3 mm mélyen
6. lisztbe mártott pogácsaszaggatóval szúrjuk ki a mintákat (a leeső részeket gyúrjuk össze, majd nyújtsuk és szaggassuk ki, amíg van maradék), tegyük kivajazott tepsire és hagyjuk pihenni meleg helyen 20-30 percet
6. mossuk meg és verjük fel a tojást, majd kenjük meg a pogácsák tetejét (az oldalára ne folyjon, mert akadályozza az emelkedést)
7. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és süssük meg aranybarnára a pogácsákat (20-25 perc)
Praktikák:
- a lisztek eltérően viselkednek, ezért, ha száraznak tűnik a tészta dagasztás közben, adjunk hozzá kevés vizet
- el lehet készíteni snidlinggel, vagy újhagymával si
- lehet a tésztába tenni tetszés szerinti magokat
2. adjuk a lisztekhez a sót és a borsot, a tejfölt és az olajat, majd a felfuttatott élesztőt, gyúrjunk lágy, de nem ragacsos tésztát és kelesszük duplájára meleg helyen, fóliával letakarva (ne száradjon ki)
3. amíg kel a tészta mossuk meg és szeljük apróra a medvehagymát
4. ha megkelt a tészta, vegyük ki enyhén lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki 1,5-2 cm vastagra, szórjuk meg a medvehagyma felével, majd hajtsuk félbe, nyújtsuk ki újra, szórjuk meg a maradék medvehagymával és újra hajtsuk félbe, kissé nyomjuk össze sodrófával és hagyjuk 5-10 percet pihenni nyújtás előtt
5. nyújtsuk ki a tésztát kb. 3 cm vastagra és kés hegyével húzzunk átlós csíkokat 2-3 mm mélyen
6. lisztbe mártott pogácsaszaggatóval szúrjuk ki a mintákat (a leeső részeket gyúrjuk össze, majd nyújtsuk és szaggassuk ki, amíg van maradék), tegyük kivajazott tepsire és hagyjuk pihenni meleg helyen 20-30 percet
6. mossuk meg és verjük fel a tojást, majd kenjük meg a pogácsák tetejét (az oldalára ne folyjon, mert akadályozza az emelkedést)
7. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és süssük meg aranybarnára a pogácsákat (20-25 perc)
Praktikák:
- a lisztek eltérően viselkednek, ezért, ha száraznak tűnik a tészta dagasztás közben, adjunk hozzá kevés vizet
- el lehet készíteni snidlinggel, vagy újhagymával si
- lehet a tésztába tenni tetszés szerinti magokat