Húsvéti sonka pácolása, főzése

Írta: Memi vasárnap, április 01, 2012
Néhány praktikum, tipp a Húsvéti sonka pácolásához, főzéséhez:
foto: internet


1. Jó minőségű, ha lehet a gyors pácolású helyett a hagyományos érlelésű, füstölt sonkát válasszuk (nem tartalmaz olyan adalékanyagokat, mint a gyors verzió és főzés után is megőrzi a méretét és a minőségét).

2. A sonka sósságától függően 1/2 - 1 napig áztassuk hideg tiszta vízben, így csökken a sótartalma és főzés után puhább lesz. Az áztatási idő alatt 1-2 alkalommal cseréljük a vizet tisztára. A sonkát az áztatás alatt hűtőben, vagy hideg helyen tároljuk, lefedve.

3. A tiszta vizes áztatás után 1 napig áztassuk páclében a sonkát. A páclébe tegyünk 1 db megtisztított vöröshagymát, 2-3 gerezd megtisztított fokhagymát, 10 szem fekete borsot, 2 db babérlevelet, de ízlés szerint lehet bele tenni egész köményt, borókabogyót is. A sonka méretétől és a családi ízléstől függően természetesen ezek a mennyiségek módosíthatók. A sonkát az áztatás alatt hűtőben, vagy hideg helyen tároljuk, lefedve.

4. Tegyük akkora lábosba a sonkát, amekkorában a víz el tudja lepni, öntsük fel a páclével (ha szükséges adjunk még hozzá annyi hideg vizet, hogy teljesen ellepje), tehetünk még hozzá sárga-, vagy fehérrépát is és kilogrammonként 40-45 percig főzzük. "Tűpróbával" állapítható meg, hogy megfőtt-e, ha a hústű, vagy kés könnyen kicsúszik, akkor elkészült.

5. A megfőtt sonkát a főzőlében hagyjuk kihűlni, ha kötözött, akkor a zsinórt is csak ekkor szedjük le, ha kihűlt, lefedve, hűvös helyen tároljuk.

6. Ne főzzük kuktában a sonkát, mert a zsír hamar kifő és rágós lesz a hús.

7. A sonka leszűrt főzőlevében meg lehet főzni az alaposan megmosott tojásokat, vagy le lehet fagyasztani alaplének más ételekhez.