Pikáns zöldség ropogós

Írta: Memi hétfő, március 19, 2012
Nagyon szeretjük a zöldségeket minden formában, ez az elkészítési mód nem túl régen került be a repertoárba...
Készítettük már kínai 5 fűszer keverékkel, most azonban az indiai ízvilág került előtérbe, ezzel is kiváló :-)

Lehet enni főételként, köretnek, vacsorára, vagy csak nassolni...

PIKÁNS ZÖLDSÉG ROPOGÓS
4 személyre

50 dkg brokkoli
2 db sárgarépa
1 teáskanál őrölt görögszéna
1 teáskanál lestyán
1/2 teáskanál őrölt cayenne bors
2 teáskanál őrölt koriander
3-4 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
tört bors

forgatáshoz:
5 dkg zsemlemorzsa (teljes kiőrlésű)
4 gerezd fokhagyma
2 evőkanál lenmag
2 evőkanál szezámmag
1-2 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
só (nem finomított, természetes)

1. a brokkolit szedjük rózsáira, a szárát és a sárgarépát pucoljuk, majd mossuk meg, és karikázzuk fel
2. tegyük a zöldségeket kiolajozott tepsire, vagy sütőtálba, szórjuk meg a fűszerekkel (görögszéna, cayenne bors, lestyán, koriander, tört bors) és locsoljuk meg 1-2 evőkanál olívaolajjal, majd alaposan forgassuk össze az olajjal, fűszerekkel a zöldségeket, hogy jól bevonja a felületüket (ekkor még ne sózzuk, mert a só vizet köt meg a zöldségekből, így azok főni és nem sülni fognak)
3. lefedés nélkül süssük fogkeményre a zöldségeket 190 fokon (gázsütőben 5-ös fokozat) kb. 10 perc alatt
4. amíg a zöldségek sülnek, készítsük el a "panírt", a fokhagymát tisztítsuk meg és szeljük vékony karikákra
5. serpenyőben, kevés olívaolajon pirítsuk lágy aranybarna színűre a fokhagymát (ne égessük meg, mert keserű lesz) és a magokat, majd egy csipet sóval ízesítsük, adjuk hozzá a zsemlemorzsát és pirítsuk meg
6. ha a zöldségek megsültek, merjük át a morzsára és forgassuk össze alaposan

Praktikák:
- más zöldségekkel is elkészíthető
- a képen látható "panír" teljes kiőrlésű tönköly kenyérből készült

Itt is mi szorgoskodunk: