Céklás gazpacho
Írta: Memi
hétfő, július 02, 2012
A II. Andalúz receptverseny zárásaként rendezett főzőkurzuson mutatta be Enrique a cékla salmorejo receptet, ami a klasszikus salmorejo (hideg paradicsom krémleves) céklával turbózott változata.
Azt már ott és akkor tudtuk, hogy ez a finomság beépül a kedvenc leveseink közé. Forró nyári napokon nem is lehet jobb választás, hiszen üde, kellemesen krémes, mindössze 10 perc alatt elkészül és még a főzőlapot/lángot sem kell bemelegíteni (persze, feltételezve, hogy a céklánk már főzve várakozik a sorsára, ahogy nálunk szokott...).
Végre elérkezett az idő, hogy elkészüljön, azonban nagy lelkesedésemben gazpacho (hideg, krémes, zöldségleves) alapot készítettem elő... Ettől talán még finomabb lett, ráadásul annyira sűrű, krémes volt önmagában is, hogy kenyeret már nem is tettem bele, így aztán tényleg bármilyen étkezési kultúrával fogyasztható (glutén-, tej-, cukormentes, nyers - természetesen a feltéteknél is egyedi igény szerint válasszunk).
CÉKLÁS GAZPACHO 4 személyre
40 dkg paradicsom
40 dkg paprika (lecsónak való is jó)
40 dkg uborka (kovászolni való is jó)
2 nagyobb gumó főtt cékla
2 gerezd fokhagyma
1,5 teáskanál só (természetes, nem finomított)
2 teáskanál (fehér) balzsamecet
1 dl olívaolaj (extra szűz)
2.
tegyük egy lábosba (ha botmixerrel dolgozunk, ha turmix géppel, akkor
annak a táljába) az össze zöldséget, adjuk hozzá a sót, a balzsamecetet és pürésítsük
össze
3. utolsó lépésként, folyamatos pürésítés mellett adjuk hozzá az olívaolajat (fokozatosan öntve), ettől válik krémessé a leves
3. utolsó lépésként, folyamatos pürésítés mellett adjuk hozzá az olívaolajat (fokozatosan öntve), ettől válik krémessé a leves
Praktikák:
- feltét lehet kockára vágott kemény tojás, olívabogyó, paradicsom, paprika, uborka, sült bacon
- cékla főzése a cékla carpaccio-nál
Itt is mi szorgoskodunk: