Óriás fehérbab leves

Írta Memi péntek, június 29, 2012 Nincs hozzászólás
Ez a leves készíthető tűzhelyen, vagy bográcsban, télen, vagy nyáron, mindenhogy és mindenkor finom. 

Az ilyen jellegű levesekben kiválóan felhasználható a fagyasztóban gyűjtött paprikacsuma, (levesenként 2-4 db). 
Mi is ez a praktika? Ha bármilyen ételhez friss paprikát használunk, mindig lemagozzuk a csumáját és egy külön zacskóban gyűjtjük a fagyasztóban (a magok megfeketednek, így érdemes ezt a kis műveletet megtenni), szóval a következő saláta, vagy lecsó készítésekor érdemes erre figyelni és megkezdeni a gyűjtést...


ÓRIÁS FEHÉRBAB LEVES 4 személyre

50 dkg óriás fehérbab
3 db sárgarépa
2 db fehérrépa
1 db kicsi zellergumó
3-4 szál zellerzöld
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3-4 szál petrezselyemzöld
1 db paradicsom
1 teáskanál őrölt pirospaprika
só (természetes, nem finomított)
tört bors
2-3 evőkanál olívaolaj (extra szűz)

Előkészítés:
- a babot egy éjszakára áztassuk annyi vízbe, amennyi bőven ellepi

1. tisztítsuk meg a zöldségeket, a répákat 3-4 mm vastagra, a fokhagymát vékonyra karikázzuk fel, a zellergumót és a paradicsomot 1-2 cm nagyságra, a vöröshagymát apróra kockázzuk
2. az olívaolajon pirítsuk meg a vöröshagymát, adjuk hozzá a fokhagymát és a paradicsomot, majd, ha a paradicsom kevés levet ereszt, szórjuk meg a pirospaprikával és pár másodpercig pirítsuk
3. adjuk hagymához a babot, öntsük fel annyi vízzel, amennyi bőven ellepi és fedő alatt főzzük, amíg fogkeményre puhul
4. adjuk a babhoz a répákat, zellergumót, sózzuk, borsozzuk, majd, ha szükséges, pótoljuk a vízet, hogy ellepje és fedő alatt főzzük tovább, amíg a zöldségek megpuhulnak
5. aprítsuk fel a petrezselyem és a zeller zöldjét és ha megfőttek a zöldségek, adjuk a leveshez, majd zárjuk el a hőt alatta

Praktikák:
- édes és csípős paprikát is tehetünk a zöldségek közé
- csipetkével is készíthetjük


Napi útmutató: "Soha még egyetlen embert sem tiszteltek azért, amit kapott. A tisztelet annak a jutalma, amit az ember ad." Calvin Coolidge