Scone (tej- és tojásmentes, vegán)

Írta: Memi kedd, február 14, 2023
Az angolok könnyed, édeskés / semleges ízű kedvence vegán változatban, ami nem csak ötórai teához remek. Fogyasztható lekvárral, akár sós feltéttel is, vagy tartalmas leves kísérőjeként, de nálunk önmagában is megállja a helyét.

Az ízén túl azt is szeretjük benne, hogy nagyon gyorsan elkészül.

SCONE (tej-, és tojásmentes, vegán) 6 cm-es kiszúróval 15 db

300 g sima búzaliszt 
50 g szilárd kókuszzsír
30 g porcukor (nyers nád)
6 g só (természetes, nem finomított)
10 g sütőpor (foszfátmentes)
65 ml (ebből 1 tk a kenéshez kell) kókusztejszín
1 teáskanál citromlé (frissen facsart)
120 g víz 

tetejére kenéshez:
1 teáskanál kókusztejszín
1/2 teáskanál víz

1. béleljük ki sütőpapírral a tepsit és vegyünk ki a kókusztejszínből 1 teáskanálnyit egy pohárba a kenéshez
2. egy keverőtálba mérjük ki a lisztet, a porcukrot, a sót és a sütőport, keverjük össze, majd morzsoljuk el benne a kókuszzsírt (nem kell hideg, de szilárd halmazállapotú legyen), amíg nedves homok állagú lesz
3. egy keverőpohárban keverjük össze a citromlét a kókusztejszínt és a vizet, majd öntsük a száraz anyagokhoz és nyomkodjuk össze a masszát lágy, könnyen kezelhető tésztagombóccá (ne gyúrjuk, mert minél jobban kialakulnak a glutén szálak, annál kevésbé lesz magas és foszlós a scone, ennél a tésztánál csak óvatosan összenyomkodjuk)
4. melegítsük elő a sütőt 200 fokra
5. tegyük lisztezett felületre a tésztát és kézzel lapítsuk le kb. 1,5-2 cm vékonyra, majd pogácsaszaggatóval szúrjuk ki a formákat
6. a kiszúrt scone-kat tegyük az előkészített tepsire és kenjük meg a tetejüket a félretett és 1/2 teáskanál vízzel elkevert kókusztejszínnel, majd 200 fokon süssük aranybarnára (12-15 perc)