Angol datolyapuding (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)

Írta: Memi szerda, február 08, 2023
A ragacsos angol datolyapuding (Sticky Toffee Pudding) gluténmentes és vegán változata. Hagyományosan melaszos sziruppal tálalják.
Finom, zamatos, napokig puha sütemény akár reggelire, uzsonnára, vagy csak úgy egy tea, vagy kávé mellé, de torta alapnak is nagyszerű.

ANGOL DATOLYAPUDING (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)
20x25 cm-es formára
 
100 g magozott friss datolya
230 g víz
100 g nyers nádcukor
150 g gm. zabpehelyliszt
50 g mandulaliszt
2 teáskanál mákliszt
1/2 mokkáskanál szódabikarbóna
1/2 csomag sütőpor
20 g kókuszolaj
2 teáskanál friss citromlé
 
1. a datolyát és a vizet tegyük egy keverőtálba, adjuk hozzá a cukrot, a szódabikarbónát és a citromlevet, majd botmixerrel pürésítsük
2. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra és sütőpapírral béleljük ki a sütőformát
3. öntsük az olajat a püréhez és manuális, kézi habverővel keverjük homogénre
4. mérjük a keverékhez a liszteket és a sütőport, majd keverjük össze csomómentesre
5. az előmelegített sütőben 180 fokon süssük meg a süteményt 25-30 perc alatt
 
Praktikák:
- ha nem friss, hanem aszalt datolyával dolgozunk, akkor felhasználás előtt mossuk meg és hagyjuk a vízben állni 10 percet, mielőtt folytatjuk a massza készítését
- egyedi ízlés szerint fűszerezhető is (pl. vanília, fahéj, szegfűszeg, stb.)
- a mákliszt elhagyható, fűszerént funkcionál ebben a receptben