Üvegtészta leves (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)
Írta: Memi
hétfő, február 06, 2023
Gyorsan és
könnyen elkészíthető leves, amely tartalmát és sűrűségét tekintve klasszikusan
egytálétel. Pikáns, édes és savanyú ízű, melyhez jól illik a kókuszcukor
kellemesen füstös, karamelles íze.
ÜVEGTÉSZTA LEVES (glutén-,
tej- és tojásmentes, vegán) 4 személyre
1 db sárgarépa
150 g csiperkegomba
150 g csiperkegomba
3-4 db shiitake
gomba
1 szál szárzeller
3-4 cm friss
gyömbér
3-4 levél kínai
kel
100 g üvegtészta
2 evőkanál
kókuszvirágcukor
2 teáskanál
szárított koriander (vagy 1 csomag friss)
1 evőkanál friss
citromlé
1 evőkanál
kókuszolaj
1 evőkanál szezámolaj
só (természetes, nem finomított)
víz
1. tisztítsuk meg a zöldségeket, mindent szeljük vékony, kb. 5 cm hosszú csíkokra, a gyömbért reszeljük le (vagy szeljük nagyon apróra)
2. hevítsük fel a wok-ot (vagy egy nagyobb átmérőjű lábost), a kókuszolajon és a szezámolajon pirítsuk meg a zöldségeket és a gyömbért, majd öntsük fel egy liter vízzel, adjuk hozzá a fűszereket (kókuszvirágcukor, koriander, citromlé, só), majd adjuk hozzá az üvegtésztát
3. főzzük a levest, amíg fogkeményre puhul a tészta, közben igény szerint adjunk még hozzá vizet és fűszereket, ha szükséges
Praktika:
- ha szárított shiitake gombát használunk, akkor felhasználás előtt áztassuk forró vízbe, majd mossuk meg alaposan, mert lehet benne apró kavics,
- ha szárított shiitake gombát használunk, akkor felhasználás előtt áztassuk forró vízbe, majd mossuk meg alaposan, mert lehet benne apró kavics,
- ha szeretjük a csípőset, adjunk hozzá chilipelyhet,
vagy finomra szelt friss chili paprikát,
- ha rendelkezésre áll, citrom helyett
használjunk lime-ot
Itt is mi szorgoskodunk:
Címkék: ázsiai, fűszeres, gluténmentes, gm, házilag, keleti, kínai, laktózmentes, leves, pikáns, recept, receptműves, tejmentes, tojásmentes, üvegtészta, vegán