Kurkumás, darás sütemény (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)
Írta: Memi
kedd, február 07, 2023
A kurkumás darás
sütemény (Sfouf) közel-keleti eredetű, a fő összetevőkön túl többféle változatban létezik. Gyömbéres, narancsos cukorsziruppal leöntve is
fogyasztják, de anélkül is finom.
A korábbi vegán receptünk gluténmentesen.
KURKUMÁS, DARÁS SÜTEMÉNY
20x25-ös sütőformára
(glutén-, tej- és
tojásmentes, vegán)
50 g mandulaliszt
50 g gm. zabpehelyliszt
100 g cukor (nyers nád)
1/2 csomag sütőpor
(foszfátmentes)
1 csapott teáskanál
őrölt kurkuma
1/2 teáskanál őrölt
fahéj
csipet só (természetes,
nem finomított)
20 g kókuszolaj
2 teáskanál kandírozott
narancshéj
2 teáskanál friss
citromlé
2,5 dl forró víz
tetejére 2-3 evőkanál szezámmag
1. melegítsük fel a vizet, gyújtsuk be a sütőt 180 fokra, béleljük ki
sütőpapírral a sütőformát
2. egy keverőtálban keverjük
össze a kölesdarát a forró vízzel, mérjük hozzá a cukrot, a csipet sót, adjuk
hozzá a citromlevet és az olajat, valamint a fűszereket (kurkuma, fahéj), majd keverjük
össze
3. adjuk a keverékhez a
mandula- és zabpehelylisztet, a sütőport, végül keverjük hozzá a kandírozott
narancshéjat
4. tegyük át a masszát a
sütőpapírral bélelt tepsibe, szórjuk meg a tetejét pár csipet szezámmaggal,
majd 180 fokon süssük aranybarnára kb. 25 perc alatt
- ha cukorszirupot is
szeretnénk készíteni a süteményhez, akkor 50 g nyers nádcukrot öntsünk fel 1 dl
vízzel (adhatunk hozzá 30 g kandírozott gyömbért is), majd forraljuk fel és
forrástól számítva főzzük pár percig, amíg kissé sűrűbbé válik a folyadék, majd
hűtsük le és azzal meglocsolhatjuk a frissen sült, még forró süteményt (pici befőttes
üvegben a hűtőben sokáig eláll a szirup)
- a tésztához
használhatunk kandírozott gyömbért is
Címkék: darás, gluténmentes, gm, kandírozott, kevert, köles, kurkuma, kurkumás, narancs, recept, receptműves, sfouf, sütemény, szirup, tejmentes, tojásmentes, vegán