Kurkumás, darás sütemény (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)

Írta: Memi kedd, február 07, 2023
A kurkumás darás sütemény (Sfouf) közel-keleti eredetű, a fő összetevőkön túl többféle változatban létezik. Gyömbéres, narancsos cukorsziruppal leöntve is fogyasztják, de anélkül is finom.

A korábbi vegán receptünk gluténmentesen.

KURKUMÁS, DARÁS SÜTEMÉNY 20x25-ös sütőformára
(glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)

100 g kölesdara
50 g mandulaliszt
50 g gm. zabpehelyliszt
100 g cukor (nyers nád)
1/2 csomag sütőpor (foszfátmentes)
1 csapott teáskanál őrölt kurkuma
1/2 teáskanál őrölt fahéj
csipet só (természetes, nem finomított)
20 g kókuszolaj
2 teáskanál kandírozott narancshéj
2 teáskanál friss citromlé
2,5 dl forró víz
tetejére 2-3 evőkanál szezámmag

1. melegítsük fel a vizet, gyújtsuk be a sütőt 180 fokra, béleljük ki sütőpapírral a sütőformát
2. egy keverőtálban keverjük össze a kölesdarát a forró vízzel, mérjük hozzá a cukrot, a csipet sót, adjuk hozzá a citromlevet és az olajat, valamint a fűszereket (kurkuma, fahéj), majd keverjük össze
3. adjuk a keverékhez a mandula- és zabpehelylisztet, a sütőport, végül keverjük hozzá a kandírozott narancshéjat
4. tegyük át a masszát a sütőpapírral bélelt tepsibe, szórjuk meg a tetejét pár csipet szezámmaggal, majd 180 fokon süssük aranybarnára kb. 25 perc alatt

 Praktikák:
- ha cukorszirupot is szeretnénk készíteni a süteményhez, akkor 50 g nyers nádcukrot öntsünk fel 1 dl vízzel (adhatunk hozzá 30 g kandírozott gyömbért is), majd forraljuk fel és forrástól számítva főzzük pár percig, amíg kissé sűrűbbé válik a folyadék, majd hűtsük le és azzal meglocsolhatjuk a frissen sült, még forró süteményt (pici befőttes üvegben a hűtőben sokáig eláll a szirup)
- a tésztához használhatunk kandírozott gyömbért is

 Itt is mi szorgoskodunk: