Egy kis fagyiológia...

Írta: Memi szerda, július 11, 2012
A fagylalt ősét valószínűleg először a kínaiak ismerték, mintegy ötezer évvel ezelőtt, már akkor hóból, tejből és gyümölcsökből készített hűsítő nyalánkságot fogyasztottak a tehetősebbek.
A történelem sok híres alakja volt fagylaltkedvelő, Nagy Sándor a katonáinak szolgáltatta fel a jeges édességet élénkítő hatása miatt, Hippokratész a betegeinek ajánlotta gyógyírként, Nero császár több száz kilométerről is képes volt jeget hozatni a különleges édesség elkészítéséhez. Rómában is kedvelt finomság volt a gazdagabbak számára. Marco Polo kínai utazásáról visszatérve több fagylaltreceptet is magával hozott.

Az első, fagylaltot árusító kávéház valószínűleg Párizsban nyitott meg, ám a fagylalt addig nem terjedhetett el széles körben, amíg az ipari forradalom a konyhatechnológiát is el nem érte, hiszen a fagylalt előállítása és főképpen folyamatos hűtése nagy kihívás elé állította a készítőket és drágává is tette a terméket. A 19. század végére a legtöbb magára valamit is adó kávéházban lehetett kapni fagylaltot.
Miután 1904-ben Charles E. Miches feltalálta a tölcsért, a fagylalt hordozhatóvá vált, növelve népszerűségét, majd 1923-ban Harry Burt szabadalmaztatta a „jégkrém pálcikán” elnevezéssel forgalomba kerülő, csomagolt fagylaltját.

Magyarországra a fagylalt osztrák közvetítéssel került a 18. században és hamar kedvelté vált, az 1900-as évek elején már minden szakácskönyvben szerepelt fagylaltrecept. Akkoriban még leginkább a gyerekeknek ajánlották, bár voltak már olyan receptek is, amelyekben bort és pezsgőt is adtak a recepthez, ezzel leginkább a férfiakat vonzva az édességhez.
A finomságot régen kézi hajtású fagylaltgéppel készítették, egy konyhasóból és jégből álló hűtőkeverékkel bélelt tartályban forgott egy kisebb, ebben keveredett a massza, majd a kész fagylaltot is jéggel tartották hidegen.

A fagylalt tejszínből, vagy tejből, cukorból, különféle ízesítőkből (gyümölcsök, vagy ízesítőanyagok) és adalékanyagokból készült hideg édesség, általában gombócokban szolgálják fel, egy gombóc tömege körülbelül 4 dkg, csomagolt formája a jégkrém.

A fagylalt fajtái:
- parfé: tejszínhabot, cukrot és gyümölcsöket vagy csokoládét kevernek össze, majd 5-6 órára mélyhűtőbe helyezik, elkészülte után tortaként szeletelhető.
- sorbet (szörbet): a fagylaltok őse, az igazi sorbet kizárólag gyümölcspüréből, cukorból és esetleg kevés alkoholból készül
- sült fagylalt: a fagylaltot kemény habbá vert tojásfehérjével kell beborítani, és pár percre sütőbe tenni
- jeges joghurt: fagyasztott joghurt gyümölcsökkel
- granita (jégkása): jégdarát gyümölcslével vagy fagylalttal kevernek össze, szívószállal ihatóvá olvad
A fagylaltoknak néhol ország- vagy táj specifikus változatai is kialakultak, ilyen például a ragacsos rizsből készült japán mocsi fagylalt, vagy a különösen nyúlós és összetettebb állagú török nyalánkság.
forrás: wikipedia

Természetesen házilag is elkészíthető és az sem akadály, ha nincs fagylaltgépünk, kedvcsinálónak néhány egyszerű és egészségesen elkészíthető recept:

- Túró rudi jégkrém (tojásmentes)