Zöld dió szirupban

Írta: Memi csütörtök, július 12, 2012
Az utóbbi idők egyik gasztro favoritja a zöld dió lekvár, vagy zöld dió kompót, amire egészen addig nem is figyeltünk fel, amíg nem kaptunk egy nagy kosárnyi zöld diót. Először nem is igazán tudtuk, hogy mihez kezdjünk vele, mihez lehet majd enni az elkészült csemegét, úgy egyáltalán, milyen íze is van... Végül úgy döntöttünk, hogy mivel a szirupban eltett narancshéj is különleges és finom, így annak mintájára elkészítjük a zöld diót is.

Bár hosszú időt igényel, mire elkészül a mű, jelenlétet mindössze napi pár percet vesz igénybe és valóban egy egészen egyedi édes, fűszeres finomság készíthető, amely fogyasztható édességek (kása, puding, fagylalt, keksz), de akár sültek mellé, vagy salátákban, de önmagában nassolni is finom.

Arra figyelni kell, hogy addig lehet felhasználni ehhez az ételhez a zöld diót, amíg a belső csonthéj puha, vagyis nem indult meg még a csontosodás. Ez legkönnyebben úgy ellenőrizhető, hogy egy zöld diót kettévágunk, ha puha és könnyedén tudjuk vágni, akkor megfelelő a szirupban eltevéshez.

A másik fontos szabály, lehetőség szerint a zöld dió feldolgozásakor használjunk gumikesztyűt, mert feketére színezi a kezet, melyet nehéz eltávolítani.


ZÖLD DIÓ SZIRUPBAN (egészségesebb összetevők)

1,6 kg zöld dió
víz 

sziruphoz:
80 dkg cukor (nyers nád, agave, sztívia)
4 db fahéjrúd
15 db egész szegfűszeg
2 db citrom
1 l víz

Előkészítés:
- alaposan mossuk meg a zöld diókat, majd (gumikesztyűben!) vágjuk le a dió végeit és a kés hegyével szurkáljuk meg néhány helyen a dió felületét
- áztassuk be a diókat annyi vízbe, amennyi ellepi és 14 napon keresztül hagyjuk ázni úgy, hogy minden nap cseréljük le a vizet (elveszíti a keserű ízét és fokozatosan befeketedik a dió), majd a 14. napon szűrjük le a diókat és kezdődhet a befőzés

1. adjuk az 1 l vízhez a cukrot, a fűszereket, a citromok kifacsart levét, majd tegyük bele a diókat és forraljuk össze
2. kimosott, csírátlanított üvegekbe adagoljuk a diókat és öntsük fel a forró sziruppal, majd zárjuk le fóliával és a tetővel
3.  a lezárt üvegeget fordítsuk fejre 5 percre (vákuum képződik és segíti a tartósítást), majd hagyjuk kihűlni és mehet a kamrába

Praktikák:
- általánosan 1 kg zöld dióhoz 0,5 kg cukor szükséges és természetesen a szirup fűszerezése is egyénileg változtatható
- jól illik hozzá minden olyan fűszer, ami a mézeskalácshoz is