Mustár készítése házilag
Írta Memi
szombat, július 07, 2012
9 hozzászólás
HeF következik.
Mindig is szerettem a mustárt. Gyerekként először a május elsejei felvonulásokon a virsli mellé kanalazottra emlékszem, amit később felváltott a balatoni hamburgerbe vagy hot-dogba nyomott. Ki emlékszik még arra a hambira, amit kissé édes buci zsemlével készítettek és csalamádé is került bele?
A lényeg, hogy zsenge koromban a Globus konzervgyár felfogásában és gyártásában készült sárgás valamihez szoktam hozzá. Aztán jöttek az osztrák selymes változatok a bécsi imbiss-ben, majd a francia dijoni, amitől lángba borult a szájüregem és kitisztultak a szaglószervi járataim, a mézes, a wasabis, a chilis és még megannyi furcsa változat. A mind kifinomultabb mustárok ellenére valahogy mégis a sápadt, kissé ecetes és durvára darált békebeli maradt a kedvencem.
Tudatos vásárlói és fogyasztói létem kapcsán nem egyszer olvastam át az összetevők listáját és sajnos találtam olyan alapanyagokat, amiket már nem szívesen gyömöszölök megbecsült szervezetembe. Ezzel párhuzamosan persze élénken munkált bennem azon vágy is, hogy én alkothassam meg a saját békebeli mustáromat.
Egy napsütéses tavaszi napon aztán eljött a nagy mustárfejlesztés, amit később egy újabb teszt követett, majd pedig Memi unszolására a mostani nyári próbálkozás, ami alapján úgy gondolom eljutottam a várt eredményhez. Darabos, sápadt, kissé ecetes és hmmmm... a frissen főtt roppanós virslivel és puha kenyérrel tényleg meggyőző! Érdemes kipróbálni! A tesztelés elején (elkészítés és azt követő kb. két hét) gyerektől és érzékeny társtól célszerű távol tartani az eredményt, mert a megdarált mustármagnak megvan az a romantikus bája, hogy kóstoláskor a szájon keresztül leégeti az ember haját. Meg a szőrt a nyelvéről. Ez persze az idő előre haladtával tompul, míg a harmadik héttől átlagos ember számára is fogyaszthatóvá válik.
10 dkg mustármag
1,5 dl ecet (6%-os)
1 dl víz
1 teáskanál őrölt fehérbors
2 teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál őrölt római kömény
1 teáskanál cukor (nyers nád)
1 mokkáskanál só (természetes, nem finomított)
1. őröljük meg kávédarálón a mustármagot
2. keverjük hozzá az ecetet, fedjük le a tálat és tegyük egy napra a hűtőbe
3. másnap adjuk hozzá a többi fűszert és a vizet, majd keverjük össze alaposan
4. lefedve hagyjuk a hűtőben "pihenni" néhány napot, amíg összeérnek az ízek
Praktikák:
- a képen látható mustár 6%-os fehérborecettel készült és a recept is 6% "erősségű" ecetre arányosított, 10 vagy 20%-os erősségűnél csökkentsük az ecet mennyiségét és emeljük a vízét
- az egy napos pihentetésnek az a magyarázata, hogy ennyi idő alatt a darált mustármag alaposan megszívja magát a nedvességgel, jól besűrűsödik az elegy, ez jó kiindulási alap az általunk elvárt sűrűség beállításához (amit a hozzáadott víz mennyiségével szabályozhatunk)
- ha valaki a sárgásabb mustárt kedveli, adjon a fűszerekhez fél teáskanál kurkumát, ettől gyönyörű sárga lesz (alsó kép)
- merészebbek kipróbálhatják mézzel vagy chilivel/cayenne borssal is, vagy a saját kedvenc fűszerrel
- eddigi tapasztalataink szerint ezzel a recepttel -hozzáadott tartósító nélkül is- 2 hónapig eltartható hűtőben (lehet, hogy tovább is, de ennyi idő alatt mindig elfogyott ez az adag)
- ha a ketchup készítéshez is kedvet kaptál recept ITT
- ha a ketchup készítéshez is kedvet kaptál recept ITT
- hőkezelés nélkül nagyon csípős lesz a mustár, aki enyhébbet szeretne forralja 5 percig (fedő alatt, mert fröcsköl)
Napi útmutató: "Bármely egyszerű probléma megoldhatatlanná fejleszthető, ha eleget töprengünk rajta." Woody Allen
Kedves Memi,
VálaszTörlésnagyon jól hangzik a recepted! A kérdésem, hogy a koriander mag, vagy levél formájában kerül-e bele.
Üdv! Kikki
Kedves Kikki, őrölt koriander mag. Üdv, Memi
TörlésAz én kérdésem az, hogy amikor minden benne van, hány napig tárolod a hűtőben? Köszi. És a másik, hogy ezekkel az alapanyagokkal nagyon csípős lesz?
VálaszTörlésKedves Frida, általában 1 napig pihentetem, hogy jobban megszívja magát, de ha előbb van szükségem a mustárra, akkor a pihentetés ki is maradhat. Hőkezelés nélkül nagyon csípős, ha enyhét szeretnél, akkor forrald 5 percig (fedő alatt, mert fröcsköl).
TörlésKedves Memi! Nagyon szépen köszönöm a választ. Én ugyanígy készítettem, először az 1 nap pihentetés hűtőben, aztán beletettem a fűszereket, és 2 nap pihentettem hűtőben egyelőre nagyon csíp. Remélem, hogy lesz még enyhébb is, mert nagyon nem szeretem a csípőset 🙁
TörlésKedves Frida, a pihentetéstől nem fog enyhülni az ereje, tedd át egy lábosba és forrald 5 percig (fedő alatt, mert fröcsköl, de gyakori keverés mellett) és attól elmegy az ereje.
TörlésKöszönöm szépen
VálaszTörlésKedves Memi! Sajnálatos módon a tipped nem jött be. Forralás után is ugyanoly csípős ☹
VálaszTörlésÚgyhogy más recept után nézek...
Köszönöm az eddigieket!
Ennyit tudtam segíteni, nálunk így múködik :-)
VálaszTörlés