Bagel (tej- és tojásmentes, vegán)
Írta: Memi
péntek, július 13, 2012
Ez a kedves formájú, lyukas zsemleféle leginkább Amerikában kedvelt, illetve népszerű Kanadában, Ausztráliában és Angliában. Szinte elmaradhatatlan tölteléke a krémsajt, de illik hozzá az édes és a sós "belevaló" is...
Igazi hétvégi, kényelmesen reggelizős péksütemény.
BAGEL 6 db (egészségesebb összetevők)
tésztához:
35 dkg liszt (teljes kiőrlésű és fehér tönköly)
1 teáskanál só (nem finomított)
2 teáskanál cukor (nyers nád)
2 dkg olívaolaj (extra szűz)
1,8 dl kézmeleg víz
1 csomag porélesztő
kenéshez:
1 teáskanál porcukor
2 teáskanál víz
szóráshoz:
magvak tetszés szerint
1. keverjük a liszthez a sót, majd képezzünk egy mélyedést a lisztbe és szórjuk bele az élesztőt, arra a cukrot, öntsük rá a kézmeleg vizet és az olajat, majd gyúrjunk lágy, de nem ragacsos tésztát és kelesszük duplájára (kb. 1 óra)
2. ha megkelt a tészta, osszuk hat egyenlő részre és mindegyik tésztadarabból formázzunk gombócot, majd pihentessük 5 percig
3. formázzuk meg a bagelt, vegyünk magunk elé egy gombócot, enyhén lapítsuk le, majd nyomjuk a mutatóujjunkat a lapos gombóc közepébe és óvatosan kezdjünk kicsi kör alakot leírni az ujjunkat, így elkezd a tésztadarab pörögni az ujjunk körül és kialakul a lyuk a közepén (mivel még egyszer kelesztjük, legalább 5-6 cm átmérőjű lyukat képezzünk, így nem fog összesülni)
4. vajazzuk ki a tepsit és tegyük rá a bageleket, kenjük meg a cukros vízzel és szórjuk meg a magokkal, majd kelesszük 15-20 percig
5. melegítsük elő a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és süssük aranybarnára a péksüteményeket (20-25 perc)
Praktikák:
- magvakon kívül mákkal, zöld-, illetve szárított fűszerekkel is megszórható
- a képen látható bagel 25 dkg tönköly fehér és 10 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszttel készült
Címkék: bagel, karika, kelt, péksütemény, tejmentes, teljes kiőrlésű, tészta, tojásmentes, tönköly, tönköly fehér, vega, vegán, vegetáriánus, zsemle