Gluténmentes túrógombóc
Írta Memi
szerda, március 14, 2012
6 hozzászólás
A túrógombóc diókabátban sikere kapcsán arra gondoltam, hogy miért ne lehetne ezt a finomságot gluténmentes változatban is elkészíteni :-)
GLUTÉNMENTES TÚRÓGOMBÓC 8 db (egészségesebb összetevő)
25 dkg túró
1 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
1 evőkanál tejföl
7 evőkanál kukoricadara
1 evőkanál cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
1 citrom héja
1/2 mokkáskanál őrölt fahéj
tálaláshoz:
lekvár (házi), tejföl
porcukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
1. törjük össze
egy tálban a túrót, adjuk hozzá a tojást, a cukrot, a tejfölt, a kukoricadarát, a fahéjat és a citrom reszelt héját (alaposan mossuk meg előtte), majd tegyük a masszát a hűtőbe pihenni 2 órát
2. ha letelt a pihenő idő, tegyünk fel vizet (kb. 10 cm magasságig legyen az edényben) forrni, majd amikor lobog, nedves kézzel formázzunk 5-6 cm átmérőjű gombócokat és óvatosan csúsztassuk a vízbe
3. amikor feljönnek a gombócok a víz tetejére, főzzük még további 2-3 percig és lecsepegtetve szedjük ki a vízből
4. ízlés szerint tejföllel, porcukorral, lekvárral tálaljuk
Praktikák:
- evés előtti este is elkészíthetjük a masszát és hűtőben tároljuk a kifőzésig (lefedve, ne száradjon ki)
- készíthetünk édes tejfölt cukorral, vagy lekvárral (pl. áfonya, vagy barack), illetve, aki fanyarabb ízeket kedvel, tálalhatja joghurttal
Napi útmutató: "Életünkben elérkeznek azok a pillanatok, amikor nyitottak vagyunk új információkra. Egészen addig, valami majd kiszúrja a szemünket, de mi mégsem vesszük észre." A. Matthews
25 dkg túró

1 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
1 evőkanál tejföl
7 evőkanál kukoricadara
1 evőkanál cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
1 citrom héja
1/2 mokkáskanál őrölt fahéj
tálaláshoz:
lekvár (házi), tejföl
porcukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
1. törjük össze

2. ha letelt a pihenő idő, tegyünk fel vizet (kb. 10 cm magasságig legyen az edényben) forrni, majd amikor lobog, nedves kézzel formázzunk 5-6 cm átmérőjű gombócokat és óvatosan csúsztassuk a vízbe
3. amikor feljönnek a gombócok a víz tetejére, főzzük még további 2-3 percig és lecsepegtetve szedjük ki a vízből
4. ízlés szerint tejföllel, porcukorral, lekvárral tálaljuk
Praktikák:
- evés előtti este is elkészíthetjük a masszát és hűtőben tároljuk a kifőzésig (lefedve, ne száradjon ki)
- készíthetünk édes tejfölt cukorral, vagy lekvárral (pl. áfonya, vagy barack), illetve, aki fanyarabb ízeket kedvel, tálalhatja joghurttal
Napi útmutató: "Életünkben elérkeznek azok a pillanatok, amikor nyitottak vagyunk új információkra. Egészen addig, valami majd kiszúrja a szemünket, de mi mégsem vesszük észre." A. Matthews
Én régóta kísérletezem gluténmentes túrógombóccal, de sajnos nem túl sok sikerrel. Már kukoricadarával is kipróbáltam, de nekem a kukorica erős íze miatt nem ízlik. Nem olyan, mint a búzadarás és az ember valahogy mindig ugyanazt a megszokott ízt keresi az ilyen hagyományos ételekben.
VálaszTörlésAzt még nem próbáltam, hogy a kukoricadarából tejjel kását főzök és azt gombócolom, forgatom zsemlemorzsába, persze azt már nem kell főzni. Kölesből már így is próbáltam, az sokkal jobb lett, szeretjük.
Igen, ez ízlés kérdése. Nálunk nem szempont a gluténmentesség, csak szeretünk kísérletezni, nagyon ízlett ez a kukoricadarás verzió, így most már tudjuk váltogatni a tönköly darással :-)
VálaszTörlésA köles íze is eléggé megosztó, sokan szeretik és többen nem, mi azt is szeretjük, de nem túrógombócnak, hanem sima kölesgombócnak, így a tejmentesen étkezők is tudják enni...
http://receptmuves.blogspot.com/2012/02/mazsolas-kolesgomboc.html
Ennél a verziónál nem kell külön felverni a tojásfehérjét? :-)
VálaszTörlésNem szükséges ennél a verziónál.
TörlésKöszönöm! :-) Ezt is ki fogom probalni!
VálaszTörlésSzuperek a receptek, már sokat elkészítettem közülük, teljesen passzolnak az ízvilágomba és az általam használt alapanyagokhoz, nagy köszönet értük! :-)
Köszönjük a kedves visszajelzést :-)
Törlés