Gabona saláta sült zöldségekkel
Írta: Memi
péntek, január 20, 2012
Kedvenceink a gabonák, különösen a bulgur és a kuszkusz. Arra gondoltam, hogy a hűtőben várakozó, maradék zöldségekkel kombinálva saláta legyen belőlük :-)
Elképesztően finom, lehet enni önmagában salátaként, köretként, hidegen, melegen és persze számtalan variációs lehetőséggel (más fűszer, más zöldség)...
Elképesztően finom, lehet enni önmagában salátaként, köretként, hidegen, melegen és persze számtalan variációs lehetőséggel (más fűszer, más zöldség)...
GABONA SALÁTA SÜLT ZÖLDSÉGEKKEL 4 személyre
2 db cékla
1 db lilahagyma
4 db csiperke gomba
2 db sárgarépa
4 gerezd fokhagyma
10 dkg kuszkusz
10 dkg bulgur
2 teáskanál őrölt koriander
2 teáskanál curry por
só (természetes, nem finomított)
tört bors
2-3 evőkanál olívaolaj
1. tisztítsuk meg a zöldségeket, szeljük 2-2,5 cm-es darabokra, a fokhagyma gerezdeket elég felezni, vagy ha pici, akkor egészben is maradhat
2. kenjük ki az olajjal egy hőálló tálat, tegyük bele a feldarabolt, céklát, sárgarépát és vöröshagymát, majd szórjuk rá a fokhagymát és az egészet borsozzuk meg tetszés szerint (sót ekkor még ne tegyünk rá, mert kivonja a zöldségekből a vizet, így nem sülne, hanem főne a lében)
3. alufóliával fedjük le és 180 fokon süssük 15 percig fólia alatt, majd utána 15 percig fólia nélkül (az utolsó 5 perc előtt lehet enyhén sózni a zöldségeket)
4. egy edényben öntsük fel a bulgurt kétszeres vízzel, adjunk hozzá 1 teáskanál koriandert és curryt, majd fedő alatt főzzük puhára (ha elfőtt a víz és még nem puha a gabona, lehet alatta pótolni a vizet)
5. egy edényben forraljunk másfélszeres vizet a kuszkusznak, adjuk hozzá a maradék koriandert és curryt, majd, ha forr, vegyük le a tűzről és egy hőálló tálban öntsük fel vele a kuszkuszt, majd fedjük le, amíg megpuhul
6. ha a gabonák megfőttek, a zöldség megsült, keverjük össze őket
Praktikák:
- friss petrezselyemmel és korianderrel, vagy pár csepp citromlével meglocsolva is tálalhatjuk
- más zöldségekkel is elkészíthető
3. alufóliával fedjük le és 180 fokon süssük 15 percig fólia alatt, majd utána 15 percig fólia nélkül (az utolsó 5 perc előtt lehet enyhén sózni a zöldségeket)
4. egy edényben öntsük fel a bulgurt kétszeres vízzel, adjunk hozzá 1 teáskanál koriandert és curryt, majd fedő alatt főzzük puhára (ha elfőtt a víz és még nem puha a gabona, lehet alatta pótolni a vizet)
5. egy edényben forraljunk másfélszeres vizet a kuszkusznak, adjuk hozzá a maradék koriandert és curryt, majd, ha forr, vegyük le a tűzről és egy hőálló tálban öntsük fel vele a kuszkuszt, majd fedjük le, amíg megpuhul
6. ha a gabonák megfőttek, a zöldség megsült, keverjük össze őket
Praktikák:
- friss petrezselyemmel és korianderrel, vagy pár csepp citromlével meglocsolva is tálalhatjuk
- más zöldségekkel is elkészíthető