Sütőtökös gnocchi
Írta: Memi
csütörtök, január 26, 2012
Többször írtam már arról mennyire szeretjük a sütőtököt és a szezonban folyamatosan díszíti egy (kettő) a konyhát. Jellemzően a rotáció 1 hét, most viszont arra lettem figyelmes, hogy legalább 3 hete nem cserélődött, megfordult a fejemben, hogy talán a szezon vége felé eltelítődtünk vele... Ideje volt készíteni valami új finomságot a sütőtök táborba tartozó receptek mellé.
Ajánló - sütőtökös finomságok:
- sütőtök hajó
- sütőtök krémleves bacon chipssel
- sütőtök krémleves (vegán)
- pikáns sütőtök rizottó
- fóliás pangasius sütőtökös körettel
- sütőtök tócsi
- fűszeres sütőtök szelet mandarin sziruppal
- sütőtök torta mézes krémmel
- sütőtök pite
Mivel szép nagy adag lett a mennyiségből, megkértem HeF-et egy kis csapatmunkára, így amíg sodortam a tésztakígyókat, Ő lelkesen formázta a jellegzetes alakú gombóckákat. A fázisfotókon megörökítettem, ahogy alkot és szerintem az elkészítést is egyszerűbb így bemutatni, mint leírva...
SÜTŐTÖKÖS GNOCCHI 4-6 személyre
Tésztához:
1,5 kg sonka alakú sütőtök
70 dkg durum liszt
10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
2 teáskanál só (nem finomított, természetes)
1 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
Fokhagymás mártáshoz:
10 gerezd fokhagyma
1 teáskanál chili pehely
1-2 evőkanál olívaolaj
3-4 evőkanál szójaszósz
Fűszeres mártáshoz:
1 evőkanál vaj
2 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál borsikafű
1 teáskanál kakukkfű
1/2 teáskanál görögszéna
csipet szerecsendió
Előkészítés:
- mossuk meg, vágjuk hosszában ketté, majd magházától tisztítsuk meg a sütőtököt és süssük puhára (ezt lehet előző nap is)
- mossuk meg, vágjuk hosszában ketté, majd magházától tisztítsuk meg a sütőtököt és süssük puhára (ezt lehet előző nap is)
1. egy keverőtálba kaparjuk ki a héjából a megsült sütőtököt, adjuk hozzá a sót, a tojást, a rozslisztet és a durum liszt felét, majd kezdjük el gyúrni a tésztát és a maradék durum liszt fokozatos hozzáadásával gyúrjunk lágy tésztát (nem biztos, hogy a teljes mennyiséget felveszi)
2. a lágy, kissé ragacsos tésztát borítsuk lisztezett felületre és kis darabokat leválasztva, belisztezve, sodorjunk 1,5-2 cm átmérőjű rudakat, majd a kisodort rudakat vágjuk fel kb. 2 cm széles darabokra, a kis darabokból formázzunk golyókat, majd lisztezzük be
2. a lágy, kissé ragacsos tésztát borítsuk lisztezett felületre és kis darabokat leválasztva, belisztezve, sodorjunk 1,5-2 cm átmérőjű rudakat, majd a kisodort rudakat vágjuk fel kb. 2 cm széles darabokra, a kis darabokból formázzunk golyókat, majd lisztezzük be
3. egy lefelé fordított villa segítségével formázzuk meg úgy, hogy a hüvelyk ujjunkkal határozottan (de a tésztát nem szétlapítva) húzzuk végig a gombócot
4. ha megformáztuk a gombócokat, tegyük fel főni a kicsit megsózott főzővizet, majd, ha forr, főzzük ki a gombócokat (ha feljöttek a víz tetejére, onnantól 5 percig kell főzni)
5. ha megfőttek a gombócok, szűrjük le és enyhén locsoljuk meg olívaolajjal, majd kissé forgassuk át, hogy mindegyiket érje az olaj, így nem ragadnak össze
6. tetszőleges mártással tálaljuk
Praktikák:
- laktató étel, ha túl sok a kifőzött gombóc, le lehet fagyasztani, majd tálalás előtt forrásban lévő vízben felmelegíteni
- tálalható szósszal főételként, vagy szaftos ételekhez köretként
- fenti mártásokon túl finom paradicsomos szósszal is
5. ha megfőttek a gombócok, szűrjük le és enyhén locsoljuk meg olívaolajjal, majd kissé forgassuk át, hogy mindegyiket érje az olaj, így nem ragadnak össze
6. tetszőleges mártással tálaljuk
Praktikák:
- laktató étel, ha túl sok a kifőzött gombóc, le lehet fagyasztani, majd tálalás előtt forrásban lévő vízben felmelegíteni
- tálalható szósszal főételként, vagy szaftos ételekhez köretként
- fenti mártásokon túl finom paradicsomos szósszal is