Chia mag

Írta: Memi vasárnap, január 15, 2012
Az aztékok ősi kincse a kukorica és a bab mellett a 3 fő táplálék közé tartozott, misztikus és természetfeletti képességeket tulajdonítottak a fogyasztóinak.
Már ie. 3500-ban használták gabonaként, olaj-, valamint test festék alapanyagként, adóként is chia magot adtak a leigázott népek az uralkodónak, illetve vallási szertartásokban is szerepe volt.

A chia a menták családjába tartozó, Közép- és Dél-Amerikában őshonos, virágos növény. Nagyon magas koncentrációban tartalmaz számos, az emberi szervezet egészséges működéséhez szükséges tápanyagot, többszörösen telítetlen zsírsavakban (omega-3, omega-6 és omega-9) gazdag.
Magas benne a természetes rost, fehérje és ásványi anyag tartalom, könnyen emészthető formában tartalmazza szinte az összes esszenciális aminosavat, ráadásul természetes formájában gluténmentes, így lisztérzékenyek is fogyaszthatják.

Meglepően gazdaságos, 1-2 evőkanálnyi mennyiséget elegendő használni, fogyasztható bárhogyan, levesekben, salátákban, köretekben, müzliben, kásákban, süteményekben, kenyerekben (stb.).
Ha nedves anyagba tesszük a chia magot, kellemes, zselés bevonat képződik a mag körül, így zöldség- és gyümölcs turmixban, de akár citromlével és mézzel limonádéban is fogyasztható.

Ajánló:
- kókuszos mandula keksz chia maggal (tej- és gluténmentes)
- teljes kiőrlésű tönköly kenyér chia maggal
- burgonya krémleves indiai ízesítéssel és chia maggal