Édeskömény töltve (vegán)
Írta: Memi
vasárnap, január 08, 2012
Többször szemeztem már ezzel az érdekes zöldséggel, egyszer el is jött velem haza, de valahogy nem éreztem az ihletet, így a fagyasztóban végezte.
A napokban ismét elfogott a kíváncsiság, miután a zöldségesnél roskadozott a polc alattuk és kifejezetten olcsón kínálták, így döntöttem, erőt veszek magamon és készítek belőle valamit, két szép példány ismét elkísért haza.
Hazaérve két alternatíva járt a fejemben, krémleves legyen, vagy a szépséges formát kihasználva töltött zöldség. Az eredményt nem is kell elárulnom :-)
Az igazat megvallva, azt hiszem korábban az ánizsos ízétől tartva mellőztem ezt a finomságot, ma már tudom, hogy méltatlanul, hiszen kifejezetten enyhe az íze, mivel a zellerfélék családjába tartozik, ezért inkább zellerre hasonlít, mint ánizsra.
Az édeskömény, vagy ánizskapor fűszer- és gyógynövény is egyben, többek között étvágyjavító, görcsoldó és női hormon aktiváló.
ÉDESKÖMÉNY TÖLTVE 4 személyre
2 db édeskömény
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhaj4bo3vj5bjRnbl7jjcpbT-jJTgeMsIzgWaTF65I8pD29jnceVr7ZS-svi6Z41tG-vVc0wlQBOFiwXYLbxgyfa2gcgum5dUjXUNrC7XThKyNE_Xd01XnPQ03PHTKu1yQNpcC17sUr6hxK/s300/Toltott_edeskomeny_1_thumb.jpg)
10 dkg szójagranulátum (génkezelésmentes)
2 gerezd fokhagyma
2-3 szál petrezselyem
1 teáskanál őrölt pirospaprika
1 evőkanál zabkorpa -opcionális
2-3 evőkanál teljes kiőrlésű tönkölyliszt
só (természetes, nem finomított)
tört bors
2-3 evőkanál olívaolaj
1. áztassuk be a szója granulátumot annyi vízbe, hogy ellepje![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjISBV3j1I-FXs7lf-tDuF2IIJeRUNml7Wy3OFsXMw3-ZnoSbtMaunjLIZc2v6Cbv695OSJPm5uNWJkbBgW4ylCb9A6FgF2xbR3ROWVjUptVdLxEKwmacLQsV-WQfglUi1M_PJtIjFEEoXI/s300/Toltott_edeskomeny_2_thumb.jpg)
2. válasszuk szét az édeskömény leveleit úgy, hogy alul az összeforradást levágjuk, majd mossuk meg a leveleket, valamint a petrezselymet és tisztítsuk meg a fokhagyma gerezdeket is
3. alaposan nyomkodjuk ki a granulátumot, tegyük egy keverőtálba, reszeljük hozzá a fokhagymát, aprítsuk bele a petrezselymet, fűszerezzük (só, bors, pirospaprika), majd adjuk hozzá a zabkorpát és evőkanalanként adagolva a lisztet, az a cél, hogy "fasírt" állagú masszát kapjunk (ha a tenyerünkben összenyomjuk, maradjon egyben a töltelék)
4. minden levél közepébe tegyünk egy adag tölteléket és kössük át cérnával, hogy sütés közben is megtartsa a formáját (az átkötésnél ügyeljünk arra, hogy észrevehető színű és színtartó cérnát használjunk, így véletlenül sem tálaljuk fel az étellel és nem is színezi meg)![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjISBV3j1I-FXs7lf-tDuF2IIJeRUNml7Wy3OFsXMw3-ZnoSbtMaunjLIZc2v6Cbv695OSJPm5uNWJkbBgW4ylCb9A6FgF2xbR3ROWVjUptVdLxEKwmacLQsV-WQfglUi1M_PJtIjFEEoXI/s300/Toltott_edeskomeny_2_thumb.jpg)
2. válasszuk szét az édeskömény leveleit úgy, hogy alul az összeforradást levágjuk, majd mossuk meg a leveleket, valamint a petrezselymet és tisztítsuk meg a fokhagyma gerezdeket is
3. alaposan nyomkodjuk ki a granulátumot, tegyük egy keverőtálba, reszeljük hozzá a fokhagymát, aprítsuk bele a petrezselymet, fűszerezzük (só, bors, pirospaprika), majd adjuk hozzá a zabkorpát és evőkanalanként adagolva a lisztet, az a cél, hogy "fasírt" állagú masszát kapjunk (ha a tenyerünkben összenyomjuk, maradjon egyben a töltelék)
5. olívaolajjal kenjünk ki egy hőálló tálat, vagy tepsit és helyezzük rá a megtöltött leveleket, majd fedjük le alufóliával
6. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és süssük az édeskömény leveleket 20 percig fólia alatt, majd a fóliát levéve és az alatta lévő olajjal meglocsolva 10-15 percig (tűpróba, hogy megpuhultak-e a levelek!)
7. óvatosan távolítsuk el a kötözésre használt cérnát
Praktika:
- húsevők helyettesítsék a szóját 50 dkg darált hússal
- bármilyen más tetszőleges fűszerezésű töltelékkel készíthető
Itt is mi szorgoskodunk:
Címkék: ebéd, édeskömény, egészséges, előétel, főétel, szója, töltött, vacsora, vega, vegán, vegetáriánus