Tükör keksz, vagyis spekuloos, spekulaas, spekulatius
Írta Memi
csütörtök, január 12, 2012
3 hozzászólás
Ezt a finom, fűszeres kekszet karácsony előtt zsinórban kétszer is elkészítettem annyira megszerettük, akkor azonban sehogy sem jutott idő arra, hogy közkincsé tegyem :-)
Épp kapóra jött, hogy a karácsonyra kapott, angyalkás kiszúrót is szerettem volna kipróbálni, így eldöntöttem, hogy miért is ne lehetne angyalkás, karácsonyra emlékeztető fűszerezésű keksz januárban.
Érdemes ennél a keksznél valamilyen erős, jellegzetes ízű, természetes édesítőt használni, nálam most kókusz cukor és juharszirup keverék lett a nyerő, mivel a kókusz cukor karamellás-törökmézes íze és a juharszirup diós íze mennyei kiegészítést adott a fűszereknek.
Más (lehetőleg természetes, nem finomított) cukorral is készíthető, a fűszerezés miatt mindenképp finom lesz :-)
Érdemes ennél a keksznél valamilyen erős, jellegzetes ízű, természetes édesítőt használni, nálam most kókusz cukor és juharszirup keverék lett a nyerő, mivel a kókusz cukor karamellás-törökmézes íze és a juharszirup diós íze mennyei kiegészítést adott a fűszereknek.
Más (lehetőleg természetes, nem finomított) cukorral is készíthető, a fűszerezés miatt mindenképp finom lesz :-)
A tükör keksz jellemzően holland, belga, észak-francia területeken Szent Miklós ünnepére készített vékony, ropogós keksz, felületén domború kép látható, melyet ütőfa segítségével formáznak a tésztára. Feltételezések szerint a keksz neve innen ered, hiszen az ütőfába faragott motívum a kekszen megformázott minta tükörképe.
TÜKÖR KEKSZ 25-30 db (egészségesebb összetevők)
25 dkg liszt (teljes kiőrlésű gabonából)

10 dkg olvadt vaj
15 dkg cukor (természetes, nem finomított)
(nálam 7,5 dkg juharszirup + 7,5 dkg kókusz cukor)
1 db tojás
1 mokkáskanál őrölt fahéj
2 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
1 mokkáskanál őrölt kardamom
1/2 mokkáskanál őrölt gyömbér
1/2 mokkáskanál őrölt szerecsendió
1 mokkáskanál sütőpor (foszfátmentes)
1. a cukrot keverjük az olvadt vajhoz, adjuk hozzá a fűszereket (fahéj, szegfűszeg, kardamom, gyömbér, szerecsendió, vanília), majd a (megmosott és külön tálban felütve ellenőrzött) tojást és alaposan keverjük öszze
2. adjuk a masszához a lisztet és a sütőport, majd ezzel is keverjük össze, lágy, ragacsos masszát kapunk, melyet tegyünk a hűtőbe 1/2 órára (a vaj újra megdermed és gyúrhatóvá válik a tészta)
3. ha letelt a hűtési idő, lisztezett felületen gyúrjuk össze a tésztát, majd nyújtsuk ki 2-3 mm vékonyra
4. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és vajazzuk ki a tepsit
5. tetszőleges mintákkal szaggassuk ki a tésztát (akinek van mintás ütőfája, természetesen azzal készítse) és a 4. pontban írt hőfokon 10-12 perc alatt süssük meg, majd a tepsin hagyjuk kihűlni (és megkeményedni) a kekszeket
Praktikák:
- a képen látható keksz teljes kiőrlésű tönköly és teljes kiőrlésű rozsliszt fele-fele arányú keverékével készült
- ütőfa hiányában bármilyen formát használhatunk a kekszek formázásához
- darált diót is gyúrhatunk a tésztába, ekkor 5 dkg dió szükséges és ennyivel csökkentsük a lisztet
Napi útmutató: "Midőn bezárul egy ajtó, kinyílik egy másik." D. Virtue - A.
Azt szeretém kérdezni, hogy kihagyható-e belőle a tojás, vagy mivel helyettesíthető?
VálaszTörlésKöszönöm!
Ha teljes kiőrlésű liszt is van benne, akkor igen, úgy is összeáll. Ha nehezebb gyúrni, akkor 1-2 teáskanálnyi vizet lehet hozzá adni.
TörlésNagyon szépen köszönöm! Ma megsütöttem az első kekszet Tőletek, az amerikai csokisból kihagytam a csokit, de tettem bele mazsolát. Így mézeskalács szerű lett, nagyon fincsi. Legközelebb szezámmagot is teszek bele és akkor az már Műzlipecsét, amit nagyon szeretünk, de drága, ha bioboltban vesszük. (A biobúzát 10 éve magunk őröljük a saját sütésű kenyérhez.) Minden jót!
VálaszTörlés