Só - gyógyszer, vagy méreg?

Írta: Memi szombat, január 21, 2012
Az emberi test két legfontosabb alkotóeleme a víz és a só, mégis a napjainkra jellemző sófogyasztás kifejezetten egészségromboló. A konyhasó egy „tisztított” ipari termék, ami több mint 2000 (!) kémiai reakció után már csak nátrium-kloridot tartalmaz, melyet a szervezetünk sejtméregként azonosít és küzd ellene. A finomított só feldolgozása hasonló terhet ró a szervezetre, mint a finomított cukor: tömény, értéktelen, az emésztését elősegítő anyagok hiányában ezeket a szervezettől kell elvonnia.

A természetes, kémiailag kezeletlen sókban megtalálhatóak a szervezetet felépítő elemek, több tucat ásványi anyagot tartalmaznak, sok jótékony hatás mellett segítik a szervezet vízháztartás szabályozását.

Természetes sók fogyasztása esetén is érdemes a napi adagot csökkenteni, nem a só adja az ételek ízét, sőt elnyomhatja azt. A sófogyasztás csökkentését segíti, ha bátran használjuk a friss és szárított fűszernövényeket, az biztos, hogy az átállás türelmet igényel, azonban a szervezet pár hónap alatt „kitisztul” és meglepetésként fogjuk tapasztalni az ételek, zöldségek valódi ízét.

Praktikák:

- lehetőség szerint sómentes ételízesítőt és fűszereket használjunk, így igény szerint állíthatjuk be az ízeket, akár természetes sókkal
- bátran fűszerezzünk friss, vagy szárított növényekkel, kerüljük a fűszerkeverékeket, melyek nagyrészt finomított sót tartalmaznak
- olvassuk el a megvásárolt élelmiszerek címkéit, valamint a kevésbé feldolgozott élelmiszereket válasszuk