Paradicsomos padlizsán (indiai egytálétel)

Írta Memi szerda, március 21, 2012 Nincs hozzászólás
Felfedeztünk egy kedves kis boltot, ahol mindenféle finomság kapható, ami a távol-keleti és a mediterrán gasztronómiához köthető, ráadásul, ha valami újdonságot szeretnénk kipróbálni, lehet igény szerint, kimérve is vásárolni sokféle termékből. Azt már csak zárójelben jelzem meg, hogy olcsóbbak a termékek, mint a nagykerben, ahol a reformosabb alapanyagokat szoktuk beszerezni...

A legutóbbi beszerző körútról épp hazafelé tartva felfedeztünk egy indiai boltot is, amelynek az aljában élelmiszert is árulnak (évek óta arra járunk, de még sosem tűnt fel ezelőtt...).

Azért (is) szeretem ezeket a helyeket, mert mindig elmerülünk az ételek, fűszerek világában, jó hallgatni, amilyen élvezettel mesélnek a hagyományos ételeikről és persze mindig kapok néhány praktikát, ötletet, vagy receptet. Most is így volt...

Autentikus indiai recept alapján készült ez a finomság, tálalható önmagában, csapatival (indiai kenyér), köretnek, vagy körettel :-)


PARADICSOMOS PADLIZSÁN 4 személyre

1 db nagyobb padlizsán
1 doboz (40 dkg) hámozott paradicsom konzerv
2 gerezd fokhagyma
1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
1 db zöld chili (vagy 1/2 tk zöld chili paszta)
1/2 teáskanál őrölt chili, vagy chili pehely
1/2 teáskanál kurkuma
1/2 teáskanál őrölt gyömbér
1/2 teáskanál őrölt kömény
2 teáskanál őrölt koriander
1/2 teáskanál őrölt fahéj
só (természetes, nem finomított)
tört bors
1 dl víz
olaj a sütéshez (magas égéspontú)

1. a padlizsánt mossuk meg, két végét vágjuk le, majd aprítsuk 1-2 cm-es kockákra, a fokhagymát pucoljuk meg és vékonyra karikázzuk fel, a paradicsomot szeljük kockára (ha egész)
2. készítsük elő a fűszereket, egy kis tálban adagoljuk, mérjük ki (gyorsan kell majd dolgozni, így egyszerűbb, ha már elő van készítve, összekeverve)
3. egy serpenyőben hevítsük fel az olajat és süssük ki a padlizsánkockákat aranybarnára, majd szedjük ki papírtörlőre
4. óvatosan vegyünk ki az olajból 2-3 evőkanálnyit egy edénybe és enyhén pirítsuk meg benne a fokhagymát, enyhén sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a kimért fűszereket és 3-4 másodpercig pirítsuk, majd öntsük hozzá a paradicsom konzervet a levével együtt és forraljuk össze
5. adjuk a paradicsomos alaphoz a kisütött padlizsán kockákat és a vizet, majd gyakran kevergetve főzzük össze, amíg kissé besűrűsödik

Praktikák:
- friss paradicsommal (3-4) is készíthető
- tálalható csapatival, önmagában, körettel, vagy köretnek


Napi útmutató: "Az vagyunk, amit gondolunk. Mindaz, ami vagyunk, a gondolatainkból táplálkozik. Gondolatainkból építjük fel a világunkat." Buddha