Sütőtök pite

Írta Memi csütörtök, október 28, 2010 Nincs hozzászólás
Halloween közeledtével egyre jobban furdalt a kíváncsiság, hogy milyen lehet a sütőtökös pite, oly sok helyen lehet már itthon is látni, hallani róla.
Nálam mindig ott ért véget a recept, hogy süsd meg a tököt. Megsütöttem és percek alatt meg is ettük, nagy rajongói vagyunk.
Most először óriási lelki erőről tanúságot téve nem nyúltunk a csemegéhez, így tovább tudtam gondolni a receptet, megszületett a sütőtökös pite.
Az igazság az, hogy továbbra is veszélyben van a frissen megsült tök :-)

SÜTŐTÖK PITE
4 személyre (egészségesebb összetevők)

20 dkg liszt (teljes kiőrlésű tönköly)
10 dkg vaj
2 dkg cukor (nád, nyírfa, vagy, sztívia)
0,6 dkg szódabikarbóna
2 tojás, ebből 1 db a tésztába, 1 db a töltelékbe (bio, vagy szabadtartású)
csipet só (természetes, nem finomított)
40 dkg sült, héjától eltávolított sonka alakú tök
8 dkg méz
1 mokkáskanál őrölt fahéj
1/4 mokkáskanál őrölt szerecsendió
1/4 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
1/4 mokkáskanál őrölt gyömbér

1. begyújtjuk a sütőt 180 fokra (4-es fokozat)
2. a lisztet, szódabikarbónát, olvadt vajat, cukrot, 1 tojást, csipet sót összegyúrjuk tésztává
3. a tésztát kinyújtjuk és a piteforma alját kibéleljük
4. az 1. pontban írt hőfokon 10 percig sütjük, majd kivesszük a sütőből
5. a sütőtököt, 1 tojást, mézet, fűszereket összekeverjük
6. az elősütött pite tészta közepére öntjük a tölteléket és egyenletesen eloszlatjuk
7. az 1. pontban írt hőfokon további 20-25 percig készre sütjük

Praktikák:
- ezzel a méz mennyiséggel nem túlságosan édes a sütemény, aki kedveli édesebben, a töltelékbe is tegyen cukrot
- a tököt előző nap is meg lehet sütni
- a képen látható sütemény teljes kiőrlésű tönköly lisztből készült

Napi útmutató: Igyekezz úgy élni, hogy az egód helyett a lelked irányítsa tetteidet. Memi