Fehérboros rákragu

Írta Memi vasárnap, október 10, 2010 Nincs hozzászólás
Egyik áruházlánc tengeri herkentyű akciót tartott néhány hónappal ezelőtt. A kagylót és a garnélát különösen jó áron adták, a kagyló ára versenybe szállt a csont nélküli karaj árával.
Mivel férjecske rajong a fehérboros kagylóért és mindketten szeretjük a rákragus tésztát, így ide szerveztük az aktuális bevásárló körutat és mindkettőből bevásároltunk. A kagyló frissen elkészült, elfogyott, a rákot kiporciózva lefagyasztottam, jól fog jönni később is alapon...
Így is lett, egy rohangálós, teendőkkel fűszerezett napon elérkezett az ebédidő, rákocska elő a hűtőből, ráadásul kapóra jött a nem sokkal korábban talált medvehagymás tönkölytészta és fél óra múlva már gőzölgött is a nem mindennapi ebéd az asztalon.

FEHÉRBOROS RÁKRAGU
4 személyre (egészségesebb összetevők)

25 dkg tisztított rákhús
2-3 szál újhagyma
2 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
1 db citrom
1 kávéskanál currypor
1/2 kávéskanál édeskömény
1 dl fehérbor
csipet só
bors

1. a rákhúst megtisztítjuk, a hagymát megpucoljuk, felkarikázzuk, a citrom levét kinyomjuk
2. olívaolajon csipet sóval és tört borssal üvegesre pirítjuk a hagymát
3. a rákhúst a hagymára tesszük curryvel és édesköménnyel ízesítve megfőzzük
4. a fehérbort hozzáadva összefőzzük

Praktikák:
- a rákhúst hosszában kettévágva kapjuk a csavaros formát főzéskor
- ha gyermekeknek főzünk a fehérbor elhagyandó (ekkor a tésztavízből vegyünk ki 1 dl-t és főzzük a mártáshoz), vagy forraljuk el az alkoholt
- tálalható többféle körettel, tésztákkal, gabonákkal
- lehet még további fűszerekkel, ízlés szerint ízesíteni a mártást pl. chilivel
- a képen látható köret: medvehagymás tönköly tészta

Napi útmutató: "Engedd el egy sérelmedet!" Doreen Virtue