Angol datolyapuding
Írta Memi
kedd, május 28, 2013
4 hozzászólás
Avagy Neil Perry angol ragacsos pudingja (sticky toffee pudding).
Ez a sütemény a könyvteszt során kúszott be (a szinte) mindennapi életünkbe. A szerző a recept bevezetőjében írt ugyan figyelmeztetőt ("... mindig találhatsz rá jó ürügyet, hogy elkészítsd, így sokáig titkolhatod, hogy tulajdonképpen a rabja lettél..."), de na persze, majd biztos egy kevert süti lesz rám ilyen hatással.
Először aszalt datolyával készült, másodszor aszalt szilvával és fahéjjal, harmadszor aszalt áfonyával, negyedszer aszalt sárgabarackkal, ötödször aszalt sárgabarackkal (csak, hogy meg ne romoljon...) és kávéval. Nem tudom miről beszélt ez a Neil, még csak 2 hét telt el azóta, hogy megkaptam a könyvet és csak az aszalványokat kellett tesztelnem, amelyek itthon kallódtak, ráadásul friss gyümölccsel még ki sem próbáltam...
Na jó, belátom, tényleg lehet valami varázslás a sorok közé rejtve...
Ami viszont komolyan hasznos tapasztalat volt fenti kísérletezésből az az, hogy leginkább datolyával, vagy aszalt szilvával volt igazán zamatos és bátran lehet saját ízlés szerint variálni, fűszerezni.
Kissé ragacsos, piskóta állagú sütemény, amely 2-3 nap múlva is olyan, mint ha épp frissen készült volna, puha, zamatos, nem fojtós.
ANGOL DATOLYAPUDING 20*25 cm-es formára (egészségesebb összetevők)
10 dkg aszalt datolya
1 teáskanál szódabikarbóna
10 dkg vaj (ghí)
10 dkg cukor (nyers nád, nyírfa, sztívia)
2 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
150 g liszt (teljes kiőrlésű tönköly)
1 teáskanál sütőpor (foszfátmentes)
1. tegyük a datolyát egy lábosba, öntsük hozzá a vizet és közepes lángon melegítsük, amíg forrni kezd, majd ha forr, zárjuk el a hőt alatta, adjuk hozzá a szódabikarbónát és várjuk meg, amíg pezseg
2. tegyük át a szódabikarbónás, vizes datolyát (óvatosan, mert forró!) a botmixer táljába és pürésítsük, majd hagyjuk kissé hűlni
3. kockázzuk apróra a vajat, adjuk hozzá a cukrot és a tojásokat, majd kézi mixerrel alacsony fokozaton keverjük habosra
4. folyamatos keverés mellett adjuk a pürésített datolyát a vajas keverékhez, majd amikor homogén, adjuk hozzá a lisztet, a sütőport és keverjük csomómentesre
5. vajazzuk ki a tepsit és gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4es fokozat)
6. öntsük a masszát kivajazott tepsibe és az előmelegített sütőben süssük 20-25 percet
Praktikák:
- bármilyen aszalt gyümölcsöt használhatunk
- ez a fajta sütemény nagyon jól bírja a teljes kiőrlésű tönköly lisztet, finom, puha állagú lesz
Napi útmutató: "Erőd forrása az egyensúly, avagy a lelki béke. De a békesség nem
álmosságot jelent! Békében élni annyit jelent: szövetséget kötsz az
erőkkel, ahelyett, hogy harcolnál ellenük." Andrew Matthews
Címkék: angol, aszalt, datolya, datolyapuding, desszert, édes, gyümölcs, kevert, neil perry, puding, ragacsos, sticky toffee, sütemény, szódabikarbóna, tejmentes, tészta
Ki fogom próbálni!
VálaszTörlésKíváncsi leszek, nektek is ízlik-e :-)
VálaszTörlésKipróbáltam. Kilófaló liszttel, a mostani diétám szerint. Nagyon puha, szaftos, ízletes sütemény lett. Nekem kicsit édesebb, mint szeretem és fahéjjal ízesítettem. Buliba vittem, és mindenkinek nagyon ízlett.
VálaszTörlésKöszi a receptet, lehet, hogy az általad posztolt receptek alapján a könyvet is megveszem valamikor.
Örülök, hogy ízlett :-) Azt tapasztaltam, hogy az alap gyümölcstől is függ, mennyire lesz édes (érzet), a barackos még el is bírt volna egy kis édeset :-)
VálaszTörlés