Mákos hókifli (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)
A hókifli töltetlen, omlós, vegán tésztából készült változata után itt a gluténmentes verzió is..
MÁKOS HÓKIFLI (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán) 25 db
100 g mákliszt
150 g gm. zabpehelyliszt
100 g porcukor (nyers nád) + a forgatáshoz
100 g hideg kókuszzsír
3 g sütőpor (foszfátmentes)
1 ek frissen facsart citromlé
0,5 dl víz
1. konyhai aprítóval keverjük morzsalékosra a liszteket a hideg kókuszzsírral, majd tegyük át egy tálba, amiben össze tudjuk gyúrni a tésztát
2. adjuk a keverékhez a porcukrot és a sütőport, morzsoljuk össze homogénre
3. öntsük a citrom levét és a vizet a lisztes keverékhez és nyomkodjuk, gyúrjuk össze a tésztát (minimálisan törős, de nem túl ragacsos tésztát kell kapni)
4. osszuk egyenlő részekre (kb. 20 g/db) a tésztát, majd egyesével nyomjuk össze a darabokat a tenyerünkben úgy, hogy egy masszagolyóvá összeálljon és sodorjunk kb. 1-1,5 cm átmérőjű és 10 cm hosszú, a szélein kissé keskenyedő kukacokat, majd formázzuk meg a kifli formát és tegyük sütőpapírral bélelt tepsire
5. 180 fokra előmelegített sütőben süssük 15-18 percig (egy pici színt kapjon az alja, de a teteje maradjon világos, mert ahogy hűl, közben még keményedik), majd vegyük ki a sütőből és a tepsin hagyjuk kihűlni
6. amikor kihűltek a kiflik, forgassuk meg porcukorban és jól záródó dobozban tároljuk
Praktikák:
- paleo étrend esetén a nyers nádcukor helyett használjunk eritritet
- a forgatáshoz használt porcukorba tehetünk egy csipet őrölt vaníliát
- a tésztába tehetünk kezeletlen citrom reszelt héját is