Banánkenyér (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)
Többféle tej- és tojásmentes, vegán banánkenyér receptet mutattunk már a sima változattól a gyümölcsösön át a mogyorós csokis verzióig, most pedig a Netbiobolt együttműködés keretében elkészítettük a gluténmentes változatot is, amit kókuszvirág cukorral paleo étrendbe is beilleszthetünk.
Ha akad otthon kicsit érettebb banán, érdemes elkészíteni ezt a gyors finomságot.
BANÁNKENYÉR (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán) 25 x 10 cm-es formára
1 db (200 g körüli) érett banán100 g zabpehelyliszt
50 g kókuszliszt
1/2 zacskó sütőpor (foszfátmentes)
1/2 mokkáskanál szódabikarbóna
20 g hidegen sajtolt olaj
150 g víz
1 evőkanál friss citromlé
1. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra és sütőpapírral béleljük ki a sütőformát
2. keverőtálban villával nyomkodjuk pürésre a banánt és keverjük hozzá a
citromlevet
3. mérjük a püréhez a cukrot, a liszteket, a sütőport, a szódabikarbónát,
majd a vizet, utána abba az olajat és alaposan keverjük össze (sűrű massza lesz)
4. kanállal oszlassuk el egyenletesen a sűrű masszát az előkészített
formában és süssük 25-30 perc alatt aranybarnára a süteményt
Praktikák:
-
paleo étrend esetén a nyers nádcukor helyett használjunk N&Z kókuszvirág
cukrot
- a banánnak nem szükséges túlérettnek lenni, elég, ha érett, szép sárga
- az olaj lehet extra szűz olíva, hidegen sajtolt repceolaj, vagy
karakteresebb pl. dió-, vagy mákolaj
- fűszerekkel is finom (pl. vanília, fahéj, szegfűszeg, gyömbér, kezeletlen
citomhéj, narancshéj stb.)
- kenyér-, vagy őzgerinc formában is süthető